Výstraha před vydatným deštěm platí až do dnešních 11:00 pro Náchodsko, Rychnovsko a Trutnovsko v Královéhradeckém kraji a pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji. "V Čechách se vyskytuje pás trvalého deště, který jen zvolna postupuje k východu," sdělili v ranních hodinách meteorologové.

Ilustrační foto
Vlastní nahé tělo je noční můrou pro většinu žen, ukázal průzkum

Mezi 01:00 a 04:00 podle nich pršelo nejvíce ve Frýdlantském výběžku, kde během této doby spadlo téměř 30 milimetrů vody, tedy 30 litrů na metr čtvereční. "Déšť zde bude slábnout až během dopoledních hodin, podle modelových předpokladů a radarových odhadů by zde mělo spadnout ještě dalších 15 až 30 milimetrů srážek," oznámil Český hydrometeorologický ústav ČHMÚ.

Kvůli silnému dešti se mohou rozvodnit hlavně menší toky, a to až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří. "Jedná se zejména o toky Smědá, Lužická Nisa a Kamenice. Na toku Smědá v měrném profilu Bílý Potok byl již krátce překročen první stupeň povodňové aktivity," uvedli pracovníci ústavu.

Před 05:30 byly ještě všechny sledované toky v Česku podle webu ČHMÚ na normálním stavu, po 06:00 ale hladina Smědé v Předlánce na Liberecku vystoupala až na druhý stupeň, tedy povodňovou pohotovost.

Podle mluvčí frýdlantské radnice Martiny Petráškové už ve Frýdlantu neprší a Smědá klesá. K poledni se vrátila do normálu.

Voda může podle meteorologů podemlít krajnice cest či mosty. Řidiči by si měli dávat pozor i na takzvaný aquaplaning, tedy ztrátu přilnavosti pneumatik na mokré vozovce, a při silném dešti snížit rychlost.

Zablokovaná dálnice
Stěhování k moři vrcholí. Zácpy jsou už u Vídně, víme jak na ně vyzrát