"Sexuální asistence funguje a víme, že potřeba tu je. Bylo by fajn, kdyby byla v budoucnu v každém regionu aspoň jedna asistentka," uvedla Lucie Šídová, z organizace Freya, která stála za projektem Právo na sex, díky němuž se asistence v Česku zavedla.

Prvních pět asistentek začalo pracovat na podzim 2015. Vyškolil je spolek Rozkoš bez rizika (R-R). Program od něj převzala organizace Freya, která vznikla loni a zaměřuje se na téma sexuality postižených a seniorů. Nabízí vzdělávání a poradenství, snaží se o odbourávání předsudků. Nyní začíná pracovat na přípravě budoucí podoby výběru a školení dalších asistentek, ale také asistentů. Pro tuto profesi chce získat také muže.

Čtěte také: Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Sexuální asistenci klient platí. Hodina ho vyjde na 1200 korun. Tři asistentky jsou nyní v Praze, jedna v Brně a jedna v Trutnově. Handicapovaných se mohou dotýkat a mít s nimi sex. Učí je ale také mluvit o svých potřebách a pohlavním styku, říkat ne, používat sexuální pomůcky či navazovat partnerské vztahy. Pomáhají párům se začátkem intimního života. Informují o antikoncepci.

"Sexualita není jen o sexu, ale i intimitě, dotecích a edukaci. Přesto mají klienti největší zájem o sexuální interakce, a to až v 60 procentech. Dále mají zájem o doteky, objímání, polibky, intimitu, něžnosti, masáže a povídání," popsala terapeutka. Podle jedné z asistentek klienti nejvíc stojí o vztah, který jim profesionálky poskytnout nemůžou.

Čtěte také: Sex na veřejnosti vyšel pár draho. Zaplatí pokutu v přepočtu 19 tisíc korun

Na asistentky se obracejí nejen postižení, ale i jejich blízcí. "Rodiče často spolupracují, zúčastňují se konzultací a jsou k dispozici, pokud by bylo potřeba. Pokud jejich syn například špatně komunikuje, dávají ženám tipy ohledně komunikace," přiblížila Šídová. Zájem o sexuální asistenci mají třeba i domovy pro seniory či zařízení s chráněným bydlením. Podle terapeutky pomáhá služba klientům nejen psychicky, ale také fyzicky. Zmírní třeba spasmy.

Se svou prací jsou spokojeny také sexuální asistentky. Cítí, že jejich profese je užitečná. "Hlavně se mi líbí, že sami klienti, ani jejich rodiny či ošetřovatelé mě nesoudí za to, co dělám, a neberou mě jen jako poskytovatelku erotických služeb," uvedla jedna z asistentek.

Informace o sexuální asistenci si klienti musejí dohledat sami, jsou na webu. Organizace či experti jim službu nemohou zprostředkovat. Prostituce v Česku není trestná, není ale ani legálním zdrojem příjmů.

Čtěte také: Smrt Špinarové její kolegy z branže zasáhla. Zpívala do posledního dechu, říkají

Sexuální asistence funguje ve Švýcarsku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Rakousku či Nizozemsku. Zájemci a zájemkyně o profesi tam musejí absolvovat speciální kurzy či studium.

Osudy trojice postižených mužů a sexuální asistenci v ČR přibližuje dokument Miluj mě, jestli to dokážeš. Nyní se promítá v mnoha městech na festivalu Jeden svět. Projekce doprovází besedy s expertkami.