Stromy a větve leží i na silnicích. Varování meteorologů před velmi silným větrem platí v Čechách do 10:00, na Moravě do 13:00.

Čtěte také: VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Na třech tratích ČD v Jižních Čechách nyní kvůli popadaným stromům nejezdí vlaky, místo nich funguje náhradní autobusová doprava.

"Jde o trati Veselí nad Lužnicí - České Velenice, kde mezi Majdalenou a Suchdolem nad Lužnicí zastavil vlak před spadlým stromem, předpoklad zprovoznění je v 8:00. Pak na Šumavě trať Vimperk - Volary, také popadané stromy na trati, jezdí náhradní autobusová doprava a výhled zprovoznění je devět hodin dopoledne. Třetí trať je Horní Planá - Nová Pec, tam je jeden strom na trati," řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Zavřená byla od 4:00 do 6:00 i trať Březnice - Strakonice u Blatné na Strakonicku, ta již funguje.

Lidé musí počítat se zpožděním

České dráhy se ve většině míst snaží vlaky nahradit autobusy, někde musí cestující počítat se zpožděním. Kvůli zhoršeným povětrnostním podmínkám na něj České dráhy upozorňují například v Moravskoslezském kraji v úseku mezi Čeladnou a Hostašovicemi.

Stromy blokují i silnice. Neprůjezdná je například silnice 19 u obce Obrataň na Pelhřimovsku. Podle informací Národního dopravního informačního centra tam strom spadl na nákladní vůz. Popadané stromy jsou i na silnici 38 za Havlíčkovým Brodem.

Lanovky mimo provoz

Silný nárazový vítr zastavil dnes ráno také provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Rychlost větru tam v nárazech přesahovala 100 kilometrů v hodině, přípustných je jen 58 kilometrů, potom už je provoz nebezpečný. Jezdit se zřejmě nebude až do večera, podle předpovědi má vítr ustávat až v sobotu, řekl dnes přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Meteorologové vydali pro Liberecký kraj na silný vítr výstrahu.

Ilustrační fotoZdroj: ArchivStála i kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek lanovky, řekla ČTK pracovnice lanovky. Horská služba v Krkonoších turistům v lokalitě Rokytnice nad Jizerou nedoporučuje hřebenové túry.

Pro celé Krkonoše horská služba vydala upozornění na zledovatělý terén. Na Sněžce vítr dnes ráno dosahoval rychlosti až 100 kilometrů v hodině a podle meteorologů by mohl na hřebenech během dne přechodně dosáhnout až 145 kilometrů v hodině.

Správa Krkonošského národního parku varovala turisty před pády stromů. Při pohybu po horách by turisté měli dbát zvýšené opatrnosti. "Na hřebenech hor sněží a fouká velmi silný vítr. Cesty mohou být namrzlé a ledovaté. V lesních porostech hrozí riziko samovolného pádu stromů," uvedl pro ČTK mluvčí KRNAP Radek Drahný. 

V Praze vítr shazoval střechy

Silný nárazový vítr dnes v noci a ráno v Praze lámal stromy a větvě, ničil billboardy, shazoval plechy ze střech. V souvislosti s počasím zaznamenali hasiči několik desítek případů, mimo jiné odstraňovali téměř 20 stromů popadaných na komunikace. V Nuslích musela být dočasně uzavřena Hvězdova ulice kvůli utrženému semaforu.

"V Kunraticích například spadl strom na dvě zaparkovaná osobní auta, v Petrovicích padlý strom přes křižovatku poškodil zídku rodinného domu," sdělila dnes mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. V Letňanech a na Žižkově se uvolnily plechy ze střech. Poškozený semafor v Nuslích už opravil technik a Hvězdova ulice je znovu průjezdná, dodal.

Na jihu Čech jsou lidé bez elektřiny

Kromě problémům s dopravou se jižní Čechy potýkají s výpadky proudu. Bez elektřiny je několik tisíc domácností. Jihočeští hasiči odklidili kvůli silnému větru od čtvrtečního večera do dnešního rána asi 70 stromů ze silnic a železnic. Nejsilnější nárazy větru, 29 metrů za sekundu, zaznamenali meteorologové v Churáňově na Prachaticku.

Výpadky proudu zaznamenala společnost E.ON na Prachaticku, na Lipensku, na Českokrumlovsku, na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku.

"Bez dodávek elektřiny jsme měli obce Kvilda a Borová Lada na Prachaticku, obec Studánky a několik obcí na Pelhřimovsku. Dohromady se mohlo jednat o 3000 až 8000 domácností. Práce začaly po 5:00, některé lokality už se podařilo zprovoznit, hodně bude záležet na dalším vývoji počasí, jestli se vítr utiší. Máme všechny techniky v terénu," řekl ČTK Vladimír Vácha, mluvčí E.ON Czech.

V Plzni zasáhl strom vlak

I v Plzeňském kraji vyjížděli hasiči ke stovce zásahů. "Ve většině případů odklízeli ze silnic popadané stromy a větve nebo odstraňovali uvolněné konstrukce hrozící pádem," popsala mluvčí krajského ředitelství Pavla Jakoubková.

Například u Babylonu na Domažlicku zasáhla koruna stromu projíždějící nákladní vlak, mezi Nekmířem a Lhotkou na severním Plzeňsku zase zůstal mezi popadanými stromy uvězněn autobus. "K žádnému zranění naštěstí nedošlo," konstatovala mluvčí.

V pátek před šestou hodinou ranní pak hasiči v lese u Líní likvidovali požár trávy. "Způsobilo ho jiskření drátů elektrického vedení, které se v silném větru dotýkaly. Další požár zapříčiněný spadlými dráty elektrického vedení hasiči řešili v Rozvadově. Všechny požáry se obešly bez zranění osob, celkově škody všech událostí nepřesáhly pět tisíc korun," vyčíslila mluvčí. VÍCE ZDE

Na osmi místech napříč Jihomoravským krajem museli hasiči zasahovat od čtvrtečního večera do pátečního rána. „Stromy spadlé přes silnice jsme odstranili pomocí motorových pil. Zatím nevíme o žádných způsobených škodách," poznamenal krajský mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. VÍCE ZDE 

Vlak boural i na Teplicku

Také na Teplicku v noci dosáhl vítr rychlosti vichřice. A neobešlo se to bez škod. Na Tržním náměstí v centrum Teplic nevydržel nápor vichřice jeden z tamních stánků a posunul se až k autu s grilovanými kuřaty, o který se zastavil.

Mezi Děčínem a Rumburkem osobní vlak najel do stromu. Doprava v úseku mezi Rybništěm a Krásnou Lípou je přerušená, vyplývá z informací Českých drah. Nehoda se podle operačního důstojníka krajských hasičů obešla bez zranění. "Na místě jsou drážní hasiči," řekl operační důstojník. VÍCE ZDE

Odfouknutý dům

Na Orlickoústečku zprůjezdňovali silnici poté, co se na ní ze svahu zřítily kmeny stromů. Stejnou situaci pak řešili hasiči u Seče, kde u obce Libkov rovněž skončil strom přes vozovku.

Silný vítr kácel stromy také v Chrudimi.Zdroj: HZS Pardubického kraje

V Pardubicích v Husově ulici zase kmen stromu spadl na zaparkované osobní vozidlo. "Promáčklo to střechu a rozbilo střešní okno. Jinak to asi nic neuvělalo. Naštěstí je to starší vůz, takže snad ta škoda nebude taková," doufal majitel vozidla na místě. Všechny tyto události se naštěstí obešly bez zranění.

Trochu kurióznější zásah měli chrudimští hasiči také v případě, kdy vítr odfoukl celý dům. Nemuseli přitom ani do Kansasu za Dorotkou. Šlo o zahradní dětský plastový domek, který vítr zanesl až říčního koryta.

Nepřehlédněte: Výbuch v Poličce: 19 zraněných, tři těžce