Rakousko: U našich jižních sousedů se lije olovo. Lidé si také předávají různé talismany, často prasátka či jiné figurky z čokolády či marcipánu. O půlnoci zní z televizorů valčík Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji. Lidé se tak často do nového roku protančí ve tříčtvrtečním tak­tu.

USA: Především v jižních státech USA se na Silvestra jí hodně čočky. Protože se podobá mincím, přináší prý bohatství do příštího roku. Podle zásady „nothing goes out" nesmí na Nový rok nic opustit dům, ani odpadky, jinak hrozí smůla po celý následující rok.

Dánsko: Dánové slaví Silvestra s přáteli nad dobrým jídlem, se skleničkou sektu a několikapatrovým koláčem zvaným „kransekage". Otužilci se na Nový rok koupají v zátoce kodaňského přístavu.

Itálie: Mít na sobě na Silvestra červené spodní prádlo je tady téměř povinností. Přináší prý totiž štěstí a úspěch. Obchodní domy i butiky krátce po Vánocích vystavují ve výlohách nejnovější módní hity. Ať už jsou to krajkové dámské kalhotky či pánské boxerky, důležité je jediné: červená barva.

Španělsko: O půlnoci přenáší televize do celé země zvuky zvonu z věže na madridském náměstí Puerta del Sol. Při každém úderu pojídají lidé jednu kuličku hroznového vína, což má přinést štěstí v novém roce. Dvanáct „uvas de la suerte" (hroznových kuliček štěstí) je možné v obchodech koupit i v sáčcích s přesným počtem.

Řecko: V rodinách se hrají karty a jiné stolní hry. Kdo vyhraje, bude mít podle tradice štěstí celý rok. Toho, kdo prohraje, čeká aspoň štěstí v lásce.

Bulharsko: Na Nový rok pobíhají ulicemi lidé oblečení v kožiších a s dřevěnými maskami na obličejích, takzvaní „kukeri", kteří vyhánějí zlé duchy a s nimi i neštěstí.

Rumunsko: Po ulicích tu často pobíhají děti s čerstvě narozenými jehňaty, které nesou tradiční jméno Vasilica. Kdo si takové jehňátko pohladí, bude mít podle tradice celý rok štěstí. Zájemci ale dětem musí dát na oplátku několik mincí.

Jihoafrická republika: V Kapském městě je vrcholem novoročních oslav pestrý průvod městem konaný druhého ledna. Podívaná je součástí Dne zrovnoprávnění (Emancipation Day), kterým si lidé připomínají osvobození otroků ve 30. letech 19. století.

Uganda: V této východoafrické zemi musí být Silvestr především pořádně hlasitý. Před půlnocí lidé bijí a bouchají do všeho, co se jim dostane pod ruku. Bubny, gongy, hrnce a píšťalky slouží jako připomínka příchodu nového roku.

Mexiko: Na Nový rok staví mnoho Mexičanů před své prahy kufry. Tradice má zaručit rok naplněný cestováním. V některých oblastech se spalují figurky, které představují starý rok.

Filipíny: Na Silvestra vyskakují děti, ale i někteří dospělí co možná nejčastěji do vzduchu. Chtějí si tak zaručit, že v příštím roce porostou. Lidé také otvírají okna a dveře a rozsvěcují všechna světla, na parapety a do kapes kalhot a bund si dávají mince, což má zase v novém roce zaručit blahobyt.

Čína, Singapur, Vietnam: Pro více než miliardu Číňanů začíná nový rok ve znamení ovce až 19. února 2015. Ve stejný den vítají příchod nového roku i lidé v Singapuru a Vietnamu.

Arabský svět: Více než 300 milionům muslimů nový rok začal už 25. října 2014. Podle jejich kalendáře, který se řídí měsícem, se píše roku 1436.

Buddhisté: Přinejmenším 140 milionů buddhistů nejen v jihovýchodní Asii slaví nový rok až v polovině dubna.

Izrael: Roš hašana, začátek židovského roku, oslavilo šest milionů židů v Izraeli a dalších asi osm po celém světě už 24. září 2014. Začal tím rok 5775.