Věcem veřejným vybuchl přímo v rukou granát. Ve středu vyloučený a funkcí zbavený exmístopředseda strany Jaroslav Škárka ve středu večer sdělil, že předal státnímu zastupitelství v Praze 5 trestní oznámení, jehož součástí je 170 tisíc korun v originální obálce, tedy s otisky jeho a Víta Bárty.

Škárka do oznámení překvapivě doplnil i důkazy o sledování jeho osoby a některých politiků v Praze 1. „Jako starosta jsem měl různé informace, říkalo se leccos. Je pro mne nepříjemným zjištěním, že se potvrdilo to, před čím jsem byl varován, čili že VV takové praktiky používají. Pokládám takovéto jednání za nepřijatelné, budu žádat vysvětlení,“ sdělil Deníku Petr Hejma, bývalý starosta Prahy 1 za ODS.

Bakšiš. Za co?

„Jako výkonný místopředseda jsem ve straně odpovídal za určitou část jejího chodu a nesl za to odpovědnost. Takže ty peníze byly od pana Bárty, protože pan Bárta stranu finančně podporuje a je i sponzorem strany, nevidím na tom nic divného,“ řekl v úterý Škárka v nočních Událostech, komentářích. Na dotaz moderátora, zda trvá na tom, že peníze od Bárty mu nosil poslanec Michal Babák, Škárka odpověděl: „Znova říkám, odpovím na tuto otázku zítra.“ Babák ale opětovně vyloučil, že by Škárkovi jakýkoliv obnos předával. „Jako stranický funkcionář rozhodně žádné peníze nedostával,“ dodal Babák. Do uzávěrky tohoto vydání se nepovedlo sehnat vyjádření šéfů VV ani žádné koaliční strany.

Koaliční partneři se ke kauze během dne vyjadřovali zdrženlivě. „Pan ministr Bárta nebyl na jednání vlády, nic nevysvětloval, žádná jednání neproběhla, ale celá věc musí být vysvětlena, nemůže to být zameteno pod koberec,“ uvedl místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se přidal

s tím, že jde primárně o vnitřní věc VV. „Poslanec má mandát od voličů a je odpovědný jen jim a svému svědomí. Nejsem ani volič, ani svědomím pana Škárky,“ řekl Kalousek.

Nejradikálnější je opoziční ČSSD, která žádá odvolání ministra dopravy Víta Bárty a hlasování o důvěře vládě. „Po skandálech na Státním fondu životního prostředí a kauze ProMoPro, spojené s někdejším místopředsedou vlády a dnešním ministrem obrany Alexandrem Vondrou, je nynější horor v podání Věcí veřejných posledním políčkem do tváře české veřejnosti ze strany koaličních politiků. Jsem hluboce přesvědčen, že premiér Nečas by si měl přiznat, že jeho projekt krachuje a požádat parlament o nové vyjádření důvěry, nebo v zájmu země a její kredibility pro občany i zahraniční partnery rezignovat,“ uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek

Sedm milionů ve hře

Škárka prohlásil, že chce ve sněmovně zůstat. Bude mít ale možná jiný problém. Jako každý kandidát za VV totiž před loňskými volbami podepsal bianco smlouvu, v níž se zavazoval, že v případě porušení programu, stanov či etických pravidel VV pošle na stranický účet sedm milionů korun.

„Smlouvu považujeme za platnou. O tom, jestli na základě porušení etického kodexu budeme požadovat náhradu, se budeme ještě bavit na stranické úrovni,“ sdělila včera Deníku poslankyně VV Karolína Peake.

Véčkaři začínají mít kvůli aféře i personální problémy. Například někteří členové Věcí veřejných z Plzeňského kraje, za nějž Škárka kandidoval, se rozhodli stranu opustit.

„K poslednímu březnu odešli dva členové plzeňského klubu. A další, který není přímo z Plzně, mi nyní oznámil, že už mu došla trpělivost a bude psát rezignační dopis vedení strany,“ potvrdil předseda Klubu VV Plzeň Jiří Krátký.

Premiér Petr Nečas ke kauze Škárka Deníku řekl:

„Celou kauzu považuji za závažnou. ODS nebude vysílat přes média silácké výroky na adresu koaličních politiků, jak je v poslední době zvykem. Na tahu jsou Věci veřejné, aby celou věc přesvědčivě vysvětlily jak koaličním partnerům, tak především veřejnosti. Zároveň musí proběhnout důkladné vyšetřování, které prokáže vinu či nevinu jednotlivých aktérů.“

Text prohlášení poslance Jaroslava Škárky, který dnes Městskému státnímu zastupitelství v Praze předal materiály týkající se zákulisí Věcí veřejných:

Na Městském státním zastupitelství v Praze 5 jsem dnes podal trestní oznámení týkající se několika skutečností:

Podezření z korupce
Sledování mé osoby
Pomluva
Sledování politiků na Praze 1
Podivné praktiky strany VV při zajišťování loajality poslanců VV

Důkazy, které jsem předal policii:

Předávám policii 170 tisíc v originální obálce, které se dotýkal jen Vít Bárta a já
Poukázal jsem na další skutečnosti, které potvrzují sledování mé osoby
Předal jsem dokumenty prokazující sledování některých politiků
K podivným praktikám strany VV mám smluvní dokumenty, které museli vybraní kandidáti uzavírat při kandidatuře do zastupitelstev měst a obcí v Praze 1 v roce 2006

Tiskové prohlášení vydávám v návaznosti na včerejší slib, kdy jsem uvedl, že poukážu na důkazy, které mám o uplácení a zajišťování loajality.

Jaroslav Škárka

Čtěte také: Věci veřejné vyloučily Škárku ze strany i poslaneckého klub