"Je to 'hozená rukavice', která říká: 'Tvrdíte, že ovládáte telepatii, jste senzibilové, proutkaři, nebo dokážete něco detekovat pomocí svých paranormálních schopností, o nichž normální věda tvrdí, že neexistují, tak to dokažte ve dvojitě zaslepeném experimentu," řekl místopředseda klubu skeptiků Leoš Kyša. Letos se zatím přihlásili tři lidé.

Na takzvanou Paranormální výzvu klubu skeptiků věnoval milionovou odměnu podnikatel a kulturní mecenáš Václav Dejčmar. Pokud uchazeč ve Výzvě obstojí, může zkusit štěstí v testování nadace známého jevištního kouzelníka a skeptika Jamese Randiho, kde může získat milion amerických dolarů. "Bylo by nesmírně zajímavé, kdyby se na základě této výzvy objevil někdo, kdo by světu dokázal, že všechny ty věci jsou opravdové a vědci by museli smeknout a říct, je tady něco, co nás nutí přepsat učebnice fyziky. U toho bych rád byl," tvrdí Dejčmar.

Už loni se do prvního ročníku výzvy přihlásili tři uchazeči, kteří prošli takzvanými dvojitě zaslepenými experimenty. Senzibil Milan Hein, proutkař Josef Škoda a věštec a léčitel Stanley Bradley. U všech tří uchazečů skeptikové ale zjistili, že jejich tvrzení neodpovídá schopnostem.

Například Bradley se pokusil pomocí proutkařského náčiní odhalit živou věc. Skeptikové mu připravili třicet krabic, do nichž schovali květiny nebo kameny, aniž by Bradley věděl, co v které je.

"Pro takového člověka by to mělo být poměrně banální, jestli se v krabici skrývá květina nebo kámen. Samozřejmě výsledek byl takový, že kdyby tam přišel kdokoliv a hádal to, tak by přesně takhle dopadl," uvedl Kyša. Bradley určil správně 19 krabic, nesplnil tak předepsaný limit a k dokázání schopností "detekce živých organizmů" nedošlo.

"Není to tak, že bychom se těm lidem chtěli vysmívat," zdůraznil Kyša. Pro skeptiky je podle něj zajímavé se potkávat s lidmi, kteří jsou takto přesvědčeni. I pro ně je naopak setkání důležité, málokdy jsou prý schopni si otestovat své schopnosti odbornou metodou. "Žijí v nějakém sebeklamu a málokdy si zkusí dvojitě zaslepený experiment," dodal Kyša. Skeptikové nastavují experimenty tak, aby nikdo nemohl podvádět. Ani oni, jak tvrdí, do posledního závěru nevědí, jestli má úspěch. Na regulérnost dohlížejí iluzionisté ze skupiny Falešní hráči.