V Krkonoších jsou velké areály v provozu. Ve Špindlerově Mlýně zahájila dnes provoz lanovka Labská a od pátku bude pravidelně jezdit vlek na Medvědín. Dnes se otevřelo také Rýžoviště v Harrachově a skiareál Herlíkovice. SkiResort Černá hora - Pec bude od pátku nabízet přes 24 kilometrů sjezdovek. V Rokytnici nad Jizerou je v částečném provozu areál Horní Domky, pokud nepřijde výrazná obleva, otevře se v neděli i Studenov.

Čtěte také: Zítra zahajuje provoz lyžařský areál Klíny

V největším středisku Jizerských hor Tanvaldském Špičáku zbývá dosněžit poslední sjezdovku. V kompletním provozu by měl být od pondělí, stejně jako areál Severák. Na Ještědu bude od pátku v provozu 4,5 kilometru sjezdovek, jezdit se začne i na Malinovce v Bedřichově. Do Jizerských hor mohou vyrazit také běžkaři, v dobrém stavu je magistrála, ale občas je nutné počítat s jehličím a nečistotami ve stopě.

V Krušných horách je v plném provozu Klínovec, sezonu už oficiálně zahájil Neklid na Božím Daru a v pátek se rozjede i vlek Za Prahou. V Plzeňském kraji se dá zatím lyžovat jen ve dvou areálech na Železnorudsku. V provozu jsou sjezdovky na Špičáku a Nad Nádražím. Na Belvederu a na Samotách dosněžují a o případném pátečním zahájení sezony rozhodnou sněhové podmínky.

Jihočeské skiareály budou v provozu i na Štědrý den. Na Lipně se dokonce v sobotu otevře letošní novinka, sjezdovka K Yettimu. Na Zadově bude otevřená sjezdovka Kobyla. Na Vysočině by o prázdninách mělo být otevřeno nejméně 11 sjezdovek s technickým sněhem. Do neděle může veřejnost rovněž využívat uměle zasněžované běžkařské tratě novoměstské Vysočina Arény.

V Beskydech vleky pojedou jen tam, kde mají umělé zasněžování. Lyžovat se bude například v Mezivodí, na Gruni, Soláni či v Bílé, po dvou letech se bude o Vánocích jezdit i v Mostech u Jablunkova. Běžkaři ale mají v Beskydech smůlu, tratě nejsou kvalitně připravené a lyže je třeba přenášet.

Naopak v Jeseníkách jsou běžecké stopy upravené směrem na Švýcárnu, Praděd a Ovčárnu a ze sedla dále na Vřesovou studánku. Sněhu je dostatek i na sjezdovkách, například na Červenohorském sedle 40 až 60 centimetrů.

Čtěte také: Lyžařské areály v ČR hlásí slušnou návštěvnost, sněhu je dost

Ve Zlínském kraji bude na Štědrý den v provozu třeba Troják v Hostýnských vrších, sjezdovka Horal ve Ski areálu Razula nebo středisko U Sachovy studánky v Horní Bečvě. Na Vsetínsku jsou upravené běžkařské trasy na Pustevnách, ve Velkých Karlovicích i úsek Kohútka - Kasárna.

V Jihomoravském kraji se mohou lyžaři ode dneška projet na sjezdovce v areálu v Hodoníně u Kunštátu. Otevřené jsou i areály Němčičky nebo Olešnice. Od pátku lze vyrazit i na svah ve Filipově údolí na Hodonínsku. Ve Středočeském kraji se lyžuje ve třech střediscích, na Štědrý den ale otevřou jen Monínec a Chotouň.