Řekla to mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Podle policie si chlapec zřejmě v dílně vyrobil výbušninu, kterou chtěl dnes ráno odpálit v přírodě mimo obydlenou část obce. "Bohužel ale došlo k iniciaci, a to buď při odpalu, nebo při neodborné manipulaci a chlapci výbušnina explodovala v ruce," uvedla mluvčí. Výbuch nastal venku. K výrobě výbušniny hoch údajně použil různé zbytky zábavní pyrotechniky.

Záchranáři hocha s těžkým zraněním letecky transportovali do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Policie se o úrazu dozvěděla v 09:15.

Chlapec podle záchranářů nebyl ohrožen na životě. "Po příjezdu na místo vyloučil lékař po důkladném vyšetření sekundární poranění, které často způsobují případné střepiny. Chlapec byl ošetřen a ve stabilizovaném stavu transportován na dětské traumacentrum," řekl mluvčí záchranářů Tomáš Ježek.

Kriminalisté případ vyšetřují pro přečin ublížení na zdraví. Podle policie lze však již nyní s největší pravděpodobností vyloučit zavinění cizí osobou. I kvůli tomu a také s ohledem na věk chlapce bude vyšetřování případu zřejmě odloženo, uvedla policie.