VYBERTE SI REGION

Školní automaty pomohou dětem zdravě jíst

Praha - Přítrž brambůrkům a čokoládovým tyčinkám udělaly nové školní automaty. Ty totiž nabízejí pražským školákům jen zdravou stravu, kterou si vyberou pomocí předplacených karet.

12.2.2009 5
SDÍLEJ:

SPÍŠE VÝJIMKA. Zdravý chleba s tvarohem a zeleninou už dlouho není běžnou svačinou školáků.Foto: DENÍK/Vít Šimánek

Díky internetu mohou jejich rodiče navíc získat přehled, za co jejich ratolesti utrácejí a v jakém množství. Svačinu mohou dokonce naplánovat dopředu.
Během příštích 14 dní by v metropoli mělo fungovat na 120 takovýchto školních automatů s ochuceným mlékem, ovocným jogurtem, amarantovými výrobky či bagetami se šunkou a sýrem. Za jogurt zaplatí rodiče 6,50, za bagetu se speciálně upravenou šunkou nebo sýrem 14 korun. Některé z výrobků umožní stravování i dětem s bezlepkovou dietou nebo potravinovou alergií.

Nad skladbou potravin ve školních automatech převzalo odbornou garanci poradenské centrum Výživa dětí.
„V důsledku špatného stravování se u školáků zvyšuje výskyt obezity a dalších civilizačních onemocnění,“ říká nutriční terapeutka Jitka Rusková.

Někteří jsou bez snídaně i svačiny

Podle jejích slov až 40 procent žáků třetích a 54 procent žáků sedmých tříd snídá nepravidelně. Školáci si s sebou navíc nenosí ani svačinu. Na špatné stravování pražských dětí upozornily i nedávné výzkumy Všeobecné zdravotní pojišťovny, podle kterých je nejoblíbenějším jídlem školáků pizza a hamburger.

„Pro dnešní dobu je bohužel typické, že stále někam spěcháme a nemáme čas snídat, svačit a podobně. Místo nedělního oběda vezmeme děti raději do některého fastfoodového řetězce. Nemůžeme se tedy divit tomu, že velká část adolescentů nesnídá či neobědvá, nebo konzumuje zcela nevhodné potraviny, což samozřejmě přispívá ke vzniku obezity,“ upozornila lékařka Jitka Housová z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.
Podle posledních průzkumů, které má Deník k dispozici, trpí nadváhou v metropoli každé páté dítě. Loňský test, který redaktoři udělali ve dvanácti školních jídelnách, navíc ukázal, že změnit by se měla i strava v některých z nich.

Nezvyklé pokrmy

„Stravování ve školách prošlo řadou změn, z jídelníčků téměř zmizela často propíraná univerzální hnědá omáčka a jídelny svým strávníkům nabízejí i lehká jídla, bezmasá nebo pokrmy z mezinárodní kuchyně. Někde se navíc nebojí experimentovat s méně obvyklými druhy obilovin nebo mas,“ uvedla nutriční specialistka Jitka Tomešová.

Podle ní je ale téměř všude potřeba zvýšit podíl čerstvé zeleniny a ovoce.

Autor: Jana Kočvarová

12.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Americký astronaut českého původu Eugene Cernan v roce 2008 navštívil Českou republiku. V pozadí Cernanova vnučka Ashley.
2 10

Zemřel astronaut Eugene Cernan. Poslední muž, jenž stanul na Měsíci

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies