VYBERTE SI REGION

Děti se stravují hůř než po světové válce

Praha - Podle odborníků na výživu není problém jen ve vyhlášce, ale i v invenci kuchařů. Potvrdil to i test Deníku.cz v některých školách

5.2.2008
SDÍLEJ:

Školní stravování na reformu teprve čekáFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Třiatřicetiletá Andrea Sedláková z Prahy musela svou desetiletou dceru předčasně vyzvednout z odpoledního vyučování. Udělalo se jí špatně po školním obědě. Už podruhé během čtrnácti dní.
„Dcera si stěžovala na nechutenství a doma pak zvracela,“ říká Sedláková. Zevrubné vyšetření u lékaře však žádnou chorobu neodhalilo. Holčička byla zdravá, pouze nedokázala strávit příliš tučný oběd ze školní jídelny.
„Připomíná to trochu dobu mého mládí, kdy jsem s dalšími dvěma spolužáky onemocněla mononukleózou po jídle ze školní jídelny. Jenže tehdy byl hluboký komunismus, takže hygienická stanice to zametla pod koberec,“ vzpomíná Sedláková.

Ovoce musí být víc


Odborníci na výživu vidí největší problém v celkovém množství energie, jež má desetileté dítě z potravy denně získat. Německy mluvící země doporučují zhruba 7500 kJ, zatímco české školní stravování dlouhodobě vyžaduje 9000 kJ, byť je zřejmé, že dětem ubylo fyzických aktivit.
Denní podíl čerstvého ovoce a zeleniny v dětské stravě by měl být podle expertů 400 gramů, ale česká norma nařizuje jen polovičních 200 gramů.
Nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě podávané ve školách dětem potvrdil i průzkum Deníku v desítce pražských základních škol. A to přes to, že jinak se vybraným jídelnám dařilo i v rámci současných norem vařit pestře a zdravě.
Základním dokumentem pro stravování dětí je vyhláška ministerstva školství, jež vychází z výživové normy ministerstva zdravotnictví. „Vyhláška určuje, kolik brambor či syrového masa je třeba koupit na jednoho strávníka,“ vysvětluje Tomáš Cikrt z ministerstva zdravotnictví. Zdůraznil ale, že vyhláška neukládá, jak dál se surovinami naložit.

Norma je pružná


„Doporučené dávky bílkovin, na jejichž základě byla příprava této vyhlášky provedena, jsou sice o něco vyšší než stávající evropské normy, ale eventualita využít až 25 procent tolerance umožňuje jednotlivým stravovacím zařízením přizpůsobit se modernějším poznatkům o výživě,“ upřesňuje Cikrt.
Cikrtovo prohlášení má však s realitou jen málo společného. Experti jsou přesvědčeni, že většina školních jídelen vaří i nadále tak, jak byly po dlouhá desetiletí zvyklé. Připouštějí to i odborníci na výživu.
„Školy vaří stále podle norem, které už neodpovídají potřebám ani životnímu stylu dnešních dětí. Z průzkumu, do kterého se zapojilo asi 500 dětí, vyplynulo, že např. bílkovin mají děti ve stravě průměrně od 10 g více, než potřebují,“ uvádí Jitka Tomešová z poradenského centra Výživa dětí.
V České republice žije zhruba šest procent obézních dětí, kterým hrozí vážnější zdravotní potíže. Odborníci upozorňují, že děti se dnes stravují hůř než v poválečných letech, kdy byl jídla nedostatek. Objevují se u nich nemoci, které byly v minulosti u dětí těžko představitelné: vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu nebo cukrovka. Odborníci na stravování připouštějí, že svou vinu mají i školní jídelny a nedostatek pohybu ve škole.
Hlavní hygienik ČR Michael Vít výtky odmítá. „Maminky chodí do školy a prosí kuchařky, ať dětem připravují víc pizzy a hranolků. My můžeme zvýšit normy pro ovoce a zeleninu, ale nejdřív musí někdo naučit ty děti, že pomeranč se nehází z okna, ale jí,“ říká Vít.

Blýskání na lepší časy?


Že cesta za chutnějším a zdravějším jídlem existuje, ukázal již zmíněný nedávný test Deníku v pražských školách. Podle oslovených stravovacích specialistek se ve vybraných jídelnách vařilo vcelku vyváženě a pestře.
„Z jídelníčků už téměř zmizela smutně proslulá univerzální hnědá omáčka a jídelny malým strávníkům nabízejí také lehká, bezmasá jídla i pokrmy mezinárodní kuchyně. Někde se nebojí ani experimentů s méně obvyklými druhy obilovin,“ zhodnotila pro Deník Jitka Tomešová.

Ekozemědělci chtějí prosadit do škol biopotraviny


Ekologičtí zemědělci chtějí, nejen aby školní jídelny vařily z biopotravin, ale aby se i více učilo zdravému stylu života.
Založili proto i webovou adresu www.biodoskol.cz, kde si školy mohou najít blízké biozemědělce. Projekt je užitečný jak pro ně, protože jim může pomoci s odbytem produktů, tak pro školáky.
„Spočítali jsme si to, ale pokud bychom vařili bio, tak by to bylo nejméně o třetinu dražší,“ říká účetní základní školy v Podomí na Vyškovsku Miluše Králová. „Rodiče by byli rádi, ale když přijde na peníze, nadšení opadne. Jen deset procent je ochotno si připlatit,“ dodává Králová, podle níž zkouší zpestřit jídelníček biopotravinami jednou dvakrát měsíčně. „Třeba od okolních zemědělců bereme brambory,“ dodává.
Václavík přitom uznává, že přejít zcela na biopotraviny okamžitě nejde. „To nedělají nikde. Musí to být postupný přechod, kdy se nahradí základní suroviny,“ říká. Podle Václavíka by školní jídelny měly například spolupracovat s místními ekozemědělci.
„Například sezónní kořenová biozelenina může být u místního ekozemědělce také levnější,“ poukazuje s tím, že třeba biobrambory se dají pořídit už od deseti korun za kilogram. „Jenže jsem stále zhruba o čtvrtinu dražší a hospodářky ve školách obracejí každou korunu,“ konstatuje biozemědělec Tomáš Kříšťan z Humpolce.
O tom, že by rozšířili nabídku obědů o ty z ekologicky pěstovaných plodin, uvažovali i ve školní jídelně v Chotěboři, kde vaří pro více než tisíc žáků. „Jenže to by musely obec a kraj, které jídlo dotují, zvednout svůj příspěvek. A to nelze předpokládat,“ uvažuje ředitelka jídelny Hana Šmídová. Nedá se podle Václavíka ani očekávat, že by zdravé vaření více dotoval stát, protože ekologičtí zemědělci již dostávají proti svým konvenčním kolegům vyšší dotace.
5.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie dnes podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy, dnes to po poledni řekl Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies