Šlachta nastoupil k Celní správě 22. srpna jako vrchní rada Celního úřadu pro Pardubický kraj. Nabídku práce u celníků dostal na počátku srpna od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízí kvůli rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů.

Nástup Šlachty k celníkům kritizovaly například odbory bezpečnostních sborů. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Unie bezpečnostních sborů Zdeňka Drexlera se měla na místo v celní správě konat celkem čtyři výběrová řízení nejprve v celní správě, pak v ostatních sborech.

Podle ministerstva financí, pod které Celní správa spadá, byl ovšem Šlachtův nástup podle zákona. MF upozornilo na to, že výběrové řízení na pozici náměstka bylo vypsáno od prosince 2015 a informace o něm byla v Informačním systému ministerstva vnitra k obsazování volných služebních míst.

Šlachta skončil na konci června u policie, protože nesouhlasil s reorganizací, při níž se ÚOOZ sloučil s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Reorganizace policie vyvolala roztržku ve vládní koalici.

Ve vedení celní správy se tvoří nový tým. Novým šéfem celní správy se stal v srpnu Milan Poulíček, jehož hlavní prioritou je postavit tým a připravit správu na nové kompetence v kontrole hazardu a daně z přidané hodnoty.