"Další věci jdou k soudu, obžaloby jsou připravené, rozsah zajištěných materiálů, které se musely dokončit, musely se dotáhnout do konce, právní pomoci ze Švýcarska, byly obsahově hrozně moc náročné pro naše lidi, kteří je zpracovávali," uvedl Šlachta.

V kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra nechtěl Šlachta komentovat informace z médií, že by mohl být Nečas a manželkou obžalován. "Nechtěl bych se ke konkrétním jménům vyjadřovat, ale můžu říci, že se tam blíží rozhodnutí," řekl.

Tuto linii vyšetřování, kdy se bývalí zákonodárci podle žalobců vzdali svých mandátů za příslib výnosných míst ve státních firmách, podle Šlachty kriminalisté nevzdali navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jak budou státní zástupci postupovat, ale neuvedl. Nejvyšší soud v roce 2013 stíhání exposlanců zrušil s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Loni se stát Šnajdrovi, Fuksovi i Tluchořovi za stíhání a vazbu veřejně omluvil, každému patří také statisícové odškodné. Nečasová v této kauze neuspěla u Ústavního soudu se stížností na trestní stíhání a vazbu.

K rozsudku odvolacího soudu, který před několika dny znovu osvobodil tehdejší asistentku a milenku a pozdější Nečasovou manželku Janu a tři bývalé zpravodajce, Šlachta uvedl, že s takovým rozsudkem nepočítal. Obžaloba se týkala zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase. Spolu s Janou Nečasovou byli obžalováni i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec VZ Jan Pohůnek.

"Nepočítal jsem s tím. Je to nezávislý soud, který konal, bude další kolo. Ukazuji na tom, jak je složité trestní řízení tady na té kauze. Není naprostý konec té kauzy a samozřejmě se pořád jede dál, další obžaloby jsou připravené," uvedl. Další z věcí, které se v souvislosti s policejním zásahem před třemi lety řeší, je také velké množství zabavených peněz a zlata. "Myslím, že odpověď přijde velmi brzy. I pro veřejnost," uvedl Šlachta s tím, že policie ví, komu zabavené zlato i peníze patří. Věří, že případ bude dotažen do konce i po reorganizaci policie. "I přísliby pana ministra (vnitra Milana Chovance), pana (policejního) prezidenta (Tomáše Tuhého) i pana náměstka (Zdeňka) Laubeho jsou," uvedl.

Čtěte také: Šlachta chce po odchodu od policie zůstat ve státních službách