Oznámil to ve čtvrtek po jednání lídrů stran koalice premiér Petr Nečas (ODS). S mimořádnou valorizací důchodů se nepočítá. Nárůst cen prý nebude takový, aby si ji vyžádal.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové by také mělo od 1. ledna 2012 dojít ke zvýšení životního minima. Tím dojde ke zvýšení dávek v hmotné nouzi. Jeho konkrétní výši nesdělila. O navýšení se mluvilo již při původních plánech kompenzací sociálních dopadů důchodové reformy.
Koalice přitom vycházela z propočtů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které se týkaly toho, jakým způsobem se dotknou domácností změny v sazbách DPH. Podle MPSV se přitom sleva na jedno dítě mohla zvýšit o 120 až 150 korun měsíčně. "Nakonec jsme se rozhodli jít na tu horní hranici," řekl Nečas. Měsíčně se tedy sleva zvýší z 967 korun na 1117 korun.

Mimořádná valorizace se konat nebude

"Při valorizaci dalších částek, které souvisejí se systémem sociálních transferů, budeme postupovat standardním způsobem," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). To znamená, že se nebude konat mimořádná valorizace důchodů, o které se původně uvažovalo. Inflační nárůst podle koalice nebude takový, aby byla potřeba mimořádná valorizace. Pokryje jej prý řádná valorizace.

"Jsme přesvědčeni o tom, že těch 150 korun je vyvážený kompromis s našimi koaličními partnery," komentoval to ministr dopravy Vít Bárta (VV).
Původně, ještě v souvislosti s prvním plánem na změnu DPH, se počítalo, že se sleva na dani na dítě zvýší o 250 korun měsíčně.

Koalice se minulý týden dohodla, že v rámci penzijní reformy zvýší v příštím roce spodní sazbu DPH na 14 procent. V roce 2013 se potom obě sazby sjednotí na 17,5 procenta bez výjimek. Původně přitom počítala s jednotnou sazbou ve výši 20 procent, výjimkou měly být vybrané potraviny. Zvýšení sazeb DPH by mělo příští rok přinést 27 miliard, v roce 2013 potom 23 miliard korun.

Zatížení rodiny - 3000 korun ročně

Podle propočtů MPSV, které ve čtvrtek zveřejnily Hospodářské noviny, zatíží změny v sazbě příští rok všechny domácnosti 3060 korunami ročně, v roce 2013 potom 2628 korunami ročně. Rodinám zaměstnanců bez dětí by se měly zvýšit náklady v roce 2012 o 2832 korun, přespříští rok potom o 2688 Kč. Rodiny s dětmi vydají příští rok o 4356 korun více, v roce 2013 se počítá s nárůstem výdajů o 4128 korun. Nárůsty jsou v porovnání s výdaji domácností v prvních třech čtvrtletích roku 2010.

Podle podrobností, které ekonomičtí ministři dohodli již dříve, by měla být penzijní reforma spuštěna v roce 2013. Lidé si od té doby budou moci ze sociálního pojistného, které tvoří 28 procent hrubé mzdy, dobrovolně posílat tři procentní body na individuální účty u soukromých penzijních společností. Další dva procentní body budou muset dávat ze svého. Výpadek ve státním, průběžném pilíři by mělo nahradit právě zvýšení DPH. Premiér Petr Nečas opakovaně prohlašoval, že všechny peníze vybrané na změně DPH půjdou na vyrovnání systému důchodů.

Čtěte také: Drábek: Na stole je návrh, jemuž věřím a za nímž si stojím