Sameček přišel v Ostravě na svět minulý týden v pátek. Jde o první živé slůně narozené v Česku a na Slovensku. Jeho matkou je třináctiletá slonice Vishesh, která se o potomka zpočátku starala, pak jej však začala odmítat, a dokonce jej napadala.

„Vztah mezi matkou a mládětem nefunguje. Nechce mu dávat pít, těžko říct, jestli se to zlepší,“ řekla odpoledne Kalousková. Uvedla, že ošetřovatelé dnes mládě krmili mateřským mlékem, které se jim během noci podařilo od Vishesh nadojit. „V noci mládě i samo pilo. Teď ho matka ale spíš odhání,“ řekla Kalousková. Mateřské mléko podle ní pracovníci zoo zkoušejí malinko ředit a doplňovat glukózou, aby mláděti dodali energii. „Nesmí tam toho ale přidávat moc, aby si mládě nezvyklo na jinou chuť, pak by nechtělo mléko od matky,“ dodala mluvčí.

Radí se s odborníky ze zahraničních zahrad

Ošetřovatelé neví, proč Vishesh k sobě svého syna nechce pustit. „Možná ji bolí struky, za které ji mládě tahá, nebo ji to prostě nebaví. Jsou to všechno spekulace. Kolegové to stále konzultují s pracovníky zahraničních zahrad, které mají více zkušenosti, naposledy se zoo v německém Wuppertalu,“ řekla Kalousková.

Ředitel ostravské zoo Petr Čolas v tiskovém prohlášení uvedl, že případný umělý odchov mláděte by byl sice pro teď propagandisticky líbivým a dojemným řešením, avšak tím nejhorším řešením pro budoucnost. „Odpoutání mláděte od matky definitivně přeruší jakékoliv vazby mezi mládětem a matkou (byť v tuto chvíli silně narušené) a současně se vytvoří stav, kdy z mláděte budeme postupně vychovávat zcela ‚asociálního‘ jedince, který nejen nebude schopen komunikovat s ostatními slony, ale zároveň bude velmi nebezpečný i lidem, před kterými si nevytvoří dostatečný respekt,“ vysvětlil Čolas. Uměle odchovaný samec slona by podle něj mohl představovat smrtelnou hrozbu pro ošetřující personál.

„Při rozhodování mezi dvěma špatnými řešeními proto volíme to méně špatné, tedy maximálně se snažit pomoci matce s výchovou mláděte, a to i za cenu, že se tento postup nezdaří,“ uvedl ředitel.

Jsou připraveni na nejhorší

Konstatoval, že celá situace v pavilonu slonů je velmi napjatá a nedá se předvídat, co se stane. Ošetřovatelé se přitom ve dne v noci snaží udělat pro mládě to nejlepší možné. „Jde o život mláděte a o to, aby prvorodička Vishesh měla šanci naučit se alespoň částečně starat o svá další budoucí mláďata. Vzhledem k jejímu věku by těch mláďat mohlo být klidně sedm či také deset,“ uvedl Čolas.

Pracovníci zahrady jsou podle něj připraveni i na nejhorší variantu, že se odchov mláděte nepovede. „Nejednalo by se o nic mimořádného, i v přírodě se matky savců musí o své potomky učit starat a často se stává, že mláďata prvorodiček nepřežijí,“ vysvětlil ředitel zahrady.

Po třináctileté Vishesh bude brzy rodit i její dvaačtyřicetiletá matka Johti. Otcem obou mláďat je čtyřiadvacetiletý samec Calvin.

Čtěte také: V ostravské zoo se narodilo slůně, první v Česku + FOTOGALERIE