Výstraha meteorologů před tvorbou sněhových jazyků nově platí do pondělních 18:00 v polohách nad 500 metrů nadmořské výšky téměř v celé republice. "Během pondělního večera bude vítr na území České republiky slábnout a tvorba sněhových jazyků bude zvolna ustávat," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Prodlouženo bylo do stejného termínu i varování před dalším sněžením pro Královéhradecký a Liberecký kraj, tedy pro Krkonoše a Jizerské hory. "Od dnešního dopoledne do pondělního večera připadne na severním návětří místy přes 30 centimetrů nového sněhu," sdělili meteorologové. V Krkonoších platí od dnešního dne druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, uvedla horská služba. V noci napadlo okolo sedmi centimetrů sněhu, na hřebenech leží asi 30 centimetrů.

Dnes večer ČHMÚ oznámil, že přes sever Čech přichází husté sněhové přeháňky. Vydal proto výstrahu před silným sněžením pro Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a vzápětí i pro Vysočinu a Jihomoravský kraj. "V následujících třech hodinách může podle odhadů z radarového měření v zasažených okresech spadnout místy přes tři centimetry nového sněhu za hodinu," uvedli meteorologové. Další sněhové nebo smíšené přeháňky postupují přes Středočeský kraj k jihovýchodu. Pozor by si měli dát hlavně řidiči, na silnicích je možnost vzniku kalamitní situace, uvedl ČHMÚ.

Už v sobotu a v noci na dnešek čerstvý sníh ztížil život řidičům v řadě krajů. Cesty jsou ale podle silničářů s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré nebo pokryté rozbředlým sněhem, na vedlejších silnicích mohou motoristé narazit na ujetý sníh.