Premiér Rusnok dnes řekl, že žádost o svolání schůze k hlasování o důvěře odešle vláda do Sněmovny až v pátek poté, co schválí své programové prohlášení. Němcová však uvedla, že Sněmovna nemůže čekat na to, až jí vláda žádost pošle. "My nicméně musíme splnit zákonné termíny a ty říkají, že do 30 dnů musí schůze prostě proběhnout, takže tím pádem je to zařazeno na pořad schůze," řekla předsedkyně.

Zda vláda důvěru získá, není dosud jisté. ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců určitě hlasovat proti, ČSSD a KSČM budou o postoji k vládě teprve jednat.

Pro vyslovení důvěry vládě by mělo v současné době stačit rovných 100 hlasů, protože pro získání důvěry jsou potřeba hlasy většiny přítomných poslanců, nikoli všech. Dva poslanci se však schůze nezúčastní, protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu. Pokud by chyběli i další poslanci, pak by se počet potřebných hlasů pro získání důvěry dále snižoval. Němcová řekla, že žádný z poslanců zatím svoji případnou neúčast na schůzi neohlásil.

Předsedkyně Sněmovny očekává, že svoji účast na schůzi při hlasování o důvěře oznámí i prezident Miloš Zeman. "Nemluvili jsme o tom přímo, pouze nepřímo z médií jsem se dozvěděla, že pan prezident organizuje svůj čas tak, aby mohl na zahájení schůze přijít, ve chvíli, kdy se bude hlasovat o vládě Jiřího Rusnoka, že chce vystoupit před Poslaneckou sněmovnou," dodala.

Až poslanci dokončí hlasování o důvěře, měli by se podle schváleného návrhu programu věnovat projednávání návrhů zákonů. Celkem 17 zákonů by měli schvalovat v závěrečném čtení. Měli by rozhodovat i o návrhu na udělení a propůjčení státních vyznamenání.