Předloha obsahuje i zpřísnění podmínek pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, v určité míře budou muset být nově v každém litru. Na toto právě kritici návrhu upozorňují a říkají, že to povede k vyšší výrobě biopaliv.

Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a nově u nich zavádí minimální daň, která dosud nebyla. V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil už k 30. červnu. Česko se tak v současné době nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází projednávaná novela zákona.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes potvrdil, že Evropská komise program další podpory biopaliv už v srpnu schválila. Řekl však, že sazby spotřební daně budou na základě dohody s komisí od počátku roku 2016 do poloviny roku 2017 vyšší, než předpokládá vládou předložená novela.

"Vlastně tím, že teď od 1. července letošního roku jsme v režimu nedovolené podpory, tak jsme se s komisí dohodli tak, aby Česká republika nemusela za tento půlrok platit sankce, tak v příštím roce a půl tuto překompenzaci, kterou vyplatíme distributorům pohonných hmot, tak promítneme do zvýšení sazeb," řekl Jurečka ČTK a Českému rozhlasu. Evropská komise by tak neměla ČR ze nedovolenou podporu trestat.

Zvýšení sazeb proti návrhu pak někdo doplní v druhém čtení zákona. Například pro pohonnou hmotu FAME B100 by měla od příštího roku platit sazba 4,59 Kč/litr, zatímco vláda původně navrhla jen 1,80 Kč/litr. Po skončení přechodného období, tedy od 1. července 2017 by měla klesnout na 2,19 Kč/litr.