Takto suše lze popsat výsledek středečního hlasování 
o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Jenže nejen strom života, ale i politická realita je zelenější než všechny teorie.

Hvězdná pěchota

Málokdo čekal, co všechno způsobí odchod dvou poslanců ODS a Karolíny Peake ze sálu. Ponížení byli povýšeni a naopak. Premiér Jiří Rusnok, který mluvil pohrdlivě o případné vládě Bohuslava Sobotky jako o „hvězdné pěchotě", se náhle sám stal principálem vyřazených outsiderů prezidentské soutěže o vládní superstar. Místopředseda ČSSD Michal Hašek se pokorně vrátil z hujerského vandru na Hrad a švestičky už zase nosí svému zvolenému předsedovi Sobotkovi. „Do voleb nás povede jako lídr Bohuslav Sobotka a ten bude také kandidátem ČSSD na premiéra," řekl včera pevným hlasem šéf klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Náhlá změna postojů dvou jihomoravských politiků není zase až tak překvapivá. Oni, stejně jako prezident Miloš Zeman předpokládali, že Rusnokova vláda důvěru získá. 
V tom případě by byl Sobotka mrtvý muž, který stranu dobrovolně odevzdal Miloši Zemanovi. Jenže to se nestalo. Zasáhly mocné síly ze zákulisí, konkrétně politický podnikatel Tomáš Hrdlička (ODS) 
z Prahy 10. Ten už včera vpodvečer věděl, že Jan Florián 
a Tomáš Úlehla oslabí stojedničkovou většinu. „ODS je stále natolik ovládaná kmotry, že nedokáže být spolehlivým partnerem," konstatoval otřesený místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rezignace Peake

Situaci dále opepřila předsedkyně třetí koaliční strany Karolína Peake, jež před zásadním hlasováním přestala komunikovat se svými poslanci a nakonec se ho nezúčastnila. „Na paní Peake neříkám nic, myslím, že to je tak všechno, co si zaslouží," pravila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Peake sice tvrdí, že zradila koalici proto, že před ní zradili jiní, ale to jí nikdo nevěří. Včera rezignovala na post šéfky LIDEM a žádné místo v Česku asi pro ni nebude dost opuštěné, aby se v něm skryla před všeobecným posměchem a pohrdáním. „Ženy studuji 70 let, ale dodnes se mi nepodařilo jim porozumět," galantně poznamenal na adresu Karolíny Peake šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Poslanec LIDEM Viktor Paggio stručně uvedl, že jeho strana dostala „Peaku do zad". ODS vyloučila z klubu dva nehlasující poslance, Jan Florián včera z ODS vystoupil.

Sociální demokraté, komunisté, topka a véčkaři zareagovali okamžitě. Podepsali návrh na svolání mimořádné schůze sněmovny příští pátek, na níž přijmou usnesení 
o jejím rozpuštění. Prezident by pak bez zbytečného odkladu vyhlásil volby. Poslanci chtějí do té doby ještě stihnout schválit doprovodné zákony 
k občanskému zákoníku. Ostatní projednávané předlohy skončí pod stolem.

Autokratický systém

Strany se horečnatě pustily do přípravy předčasných voleb. „Miloš Zeman chce parlamentní liberální demokracii přeměnit na autokratický systém putinovského typu. TOP 09 povede zásadní politický zápas, abychom mu to nedovolili," přiblížil Miroslav Kalousek hlavní motto předvolební kampaně své strany.

Levice vidí politické priority jinde, především v nastartování ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. Nicméně celé vedení ČSSD včera potvrdilo, že bude prosazovat zpřesnění ústavy, které by hlavě státu jasně nastavilo mantinely při chování vůči sněmovně.

Předčasné volby.