Pasáž do normy prosadili v minulosti poslanci na návrh opoziční ODS a platí od loňského jara. V praxi ale působí potíže a mohla by být podle ministerstva práce a sociálních věcí v rozporu s ústavním pořádkem. "Pokud to zrušíme, říkáme, že nevěříme zastupitelům, starostům, radním. Nic se nestane, pokud to zůstane," řekl předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Podle Jitky Chalánkové (TOP 09) by měl sporné ustanovení posoudit soud. "Byla to jedna z možností, jak obec vstupuje do chování občanů," přidal se ke kritikům Miroslav Opálka z opoziční KSČM.

Výtky ale zněly i od poslanců z vládního hnutí ANO. Předloha je podle Radky Maxové (ANO) zbytečná, obsahuje jen kosmetické úpravy a problém s ubytovnami neřeší. "Pravomoc obcí by tam měla jednoznačně zůstat," řekla.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že svedla zápas o to, aby se pasáž nevyškrtla. Zdůraznila taky, že novela směřuje k tomu, aby byl omezen byznys s chudobou.

Ponechání určité pravomoci obcí ohledně doplatků na bydlení navrhovali v zákonu ponechat Vladislav Vilímec (ODS) a Jana Pastuchová (ANO). Sociální výbor je ale ke schválení už dřív nedoporučil.

Vládní novela předpokládá, že se doplatek na bydlení sníží z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení nejvýše na 80 procent. Úřady práce by jej navíc mohli obyvatelům ubytoven přiznat až tehdy, pokud by v obci nemohli sehnat běžné bydlení a měli by k ní nějaký vztah.