Předchozí
1 z 2
Další

Poslanci museli před začátkem schůze nejprve odhlasovat, že mohou jednat v pondělí, které není standardním jednacím dnem Sněmovny. Při prvním hlasování bylo v náhradním jednacím sále přítomno 149 poslanců, posléze jejich počet vzrostl až ke 160. Poslanci musejí zasedat v jiné sněmovní budově než obvykle, protože hlavní jednací sál prochází rekonstrukcí.

Poslanci podpořili jen dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Pro jiná navrhovaná usnesení, mezi nimi vládní KDU-ČSL a opoziční TOP 09, se ve Sněmovně potřebná většina nenašla.

Dolní komora požádala vládu, aby "memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní". Komunisté ještě prosadili text, kterým Sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

Okamurovo hnutí uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. "V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty zajišťující jeho zpracování na území České republiky podnikatelskými subjekty se sídlem na území České republiky," stojí dál ve schváleném usnesení.

Vteřiny dne
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) označil dnes před poslanci na mimořádné schůzi kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za sprostý útok od předsedy ANO Andreje Babiše a od KSČM. Babiš naopak prohlásil, že lithium je další kšeft sociální demokracie. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nařkl z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody.

Sněmovna program dnešní mimořádné schůze k těžbě lithia svolané z popudu opoziční KSČM schválila teprve po pěti hodinách jednání. Nyní mohou u řečnického pultu promluvit i řadoví poslanci bez přednostního práva, v uplynulých hodinách vystupovali jen řečníci s přednostními právy, například premiér, ministři nebo předsedové klubů a stran. Do debaty bylo řádně přihlášeno 12 poslanců. Ze 129 přítomných poslanců jich hlasovalo pro schůzi 125, tři byli proti.

V prvních dvou hodinách diskuse vystupovali jen představitelé ČSSD a KSČM. Zástupci hnutí ANO do ní zatím nezasáhli.

Havlíček podobně jako minulý týden v Senátu uvedl, že kauza má skandalizovat jeho i sociální demokracii a zakrýt případy kolem Babiše. Ve stejném duchu se vyjádřili volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a premiér Bohuslav Sobotka, jenž připomněl americký film Vrtěti psem.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zdůraznil, že podle názoru této strany má lithium těžit státní podnik nebo podnik ve veřejném vlastnictví. Poukazoval na údajně nejasnou majetkovou strukturu australské spolčenosti i na její velikost. "Jakého strategického partnera chcete přivést, s pěti lidmi v jednom obýváku?" tázal se.

Havlíček se řečnicky ptal, zda je náhoda, že si v kauze lithia rozumí ANO, KSČM a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. "Ukazuje se, jak jsou si tyto strany blízké," soudí. Babiše nařkl Havlíček z estébáckých metod, "které agentu Burešovi vůbec nejsou cizí". Po těchto slovech se ozval potlesk i nesouhlasné bouchání do lavic.

Filip vyzýval Havlíčka, aby přestal "balamutit". "Obhajujete projekt, který není k obhajobě ani pro studenta střední školy," řekl Filip. V debatě o lithiu podle něho nejde o útok na ČSSD, ale o obranu obyvatel.

Otto Janout u vzorků rudy z Cínovce
Dobývání lithia na Cínovci je unikátní, nikdo jiný to neumí, ohradili se těžaři

Základní otázkou je podle Babiše to, proč Havlíček podepsal memorandum se schránkovou firmou se sídlem na Britských Panenských ostrovech. "Lithium má zůstat v rukách českého státu. Co udělal pan ministr Havlíček, je pravý opak," uvedl Babiš, který volal po ukončení memoranda. Podle šéfa ANO dokument není platný, když licenci na průzkum zásob na Cínovci má firma Geomet. EMH ji vlastní. Babiš opět uvedl, že pokud Havlíček na dotazy neodpoví, podá trestní oznámení. V souvislosti se Sobotkou Babiš mluvil hned o několika kauzách, prohlásil, že premiér by už v politice neměl být. Babiš řekl, že ministerský předseda je loutka energetického gigantu ČEZ a "kmotra Pokorného", jímž zřejmě myslel vlivného právníka Radka Pokorného.

Za předvolební hysterii pokládá nynější spory kolem těžby lithia zejména mezi vládními ČSSD a hnutím ANO opoziční TOP 09. Občanští demokraté označili dnešní mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink.

Úřadující předseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec pak tvrdil, že ministerstvo životního prostředí za ministra Richarda Brabce (ANO) nezveřejnilo záměr poskytnout licence na průzkum lithia. Nemohl se tak prý přihlásit nikdo jiný. Ministerstvo tím, že záměr nezveřejnilo, porušilo podle Chovancova mínění zákon.

"Jsme připraveni podat v řádu dnů trestní oznámení," uvedl.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, jehož klub svolání schůze podnítil, soudí, že memorandum musí být zrušeno.

Komunisté navrhují, aby vláda zpracovala návrh zákona, podle kterého by těžba a zpracování vybraných rud a surovin mohlo být jen v rukou státu.

Sněmovní strany před mimořádnou schůzí Sněmovny k memorandu o těžbě lithia navrhly různé kroky, jejichž společným jmenovatelem je zachování kovu pro českou výrobu. Všechny zároveň přiznaly, že diskuse ve Sněmovně čtyři dny před volbami patrně nepřinese konkrétní výsledek. Čekají spíš předvolební kampaň.

Ještě před dnešní mimořádnou schůzí Sněmovny k těžbě lithia uvedla opoziční TOP 09, že nová vláda bude muset po volbách přepracovat surovinovou politiku státu. Vládní KDU-ČSL vyzvala k úpravě horního zákona a zajištění zpracování vytěženého lithia na českém území. Hnutí ANO kritizovalo uzavřené memorandum mezi ministerstvem průmyslu a společností European Metals Holdings (EMH) a ve Sněmovně chce od ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD) slyšet vysvětlení.

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec označil celou debatu o těžbě lithia za snahu hnutí ANO zakrývat vlastní problémy. Jde například o obvinění předsedy hnutí Andreje Babiše z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo a rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí o neoprávněném vedení Babiše v registru spolupracovníků StB.

TOP 09 má Sněmovně navrhnout usnesení, které by vyzývalo příští vládu k přepracování surovinové politiky. Nové zákony by podle strany měly zajistit to, že Česko bude mít dobré výnosy z těžby surovin na svém území, velká část těchto výnosů zůstane v regionech, kde se těží, a bude zajištěna co nejlepší ochrana přírody v postižených oblastech.

KDU-ČSL ve svém návrhu usnesení prosazuje změnu horního zákona, aby se zvýšily výnosy státu z těžby nerostných surovin, včetně lithia, a aby stát zajistil zpracování lithia na českém území. "Suroviny jen těžit a vyvážet, to dělají rozvojové země," řekl šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola. Strana chce zajistit, aby výnosy z lithia mířily do zvláštního fondu, který by posloužil pro financování důchodů, vědy a výzkumu a školství.

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty
Ministr Havlíček: Lithiem chce Babiš zakrýt svoje problémy

ODS podpoří program schůze, kvůli níž politici přerušili svou kampaň a sjeli se z regionů, ačkoliv ji v obecné rovině kritizuje. "Představa, že vláda, jejíž mandát končí, se bude řídit usnesením, které dnes přijme Sněmovna, je scestná," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vzhledem k blízkosti voleb podle něj nelze čekat konstruktivní debatu, mezi podstatné otázky navíc podle něj patří i to, jaký by měli z těžených surovin užitek občané, rekultivace krajiny a zvýšení poplatků z vytěžených nerostů.

Podle komunistů by měla Sněmovna označit memorandum od počátku za neplatné.

ANO žádné usnesení nepřipravuje, chce ale od Havlíčka slyšet vysvětlení, proč ministerstvo průmyslu podepsalo memorandum s EMH. Předseda hnutí Andrej Babiš označil podpis memoranda za skandál a spojil těžební společnost s bývalým vlastníkem černouhelné společnosti OKD Zdeňkem Bakalou.

"Je pochopitelné, že všichni politici chtějí ve víru volební kampaně získávat laciné politické body. Je ale zároveň důležité, aby každá politická debata byla založena na faktech. Aby předešel pochybnostem, Zdeněk Bakala kategoricky odmítá, že by se jakkoli podílel na těžbě lithia v České republice. Ve firmě EMH nemá žádný podíl, ani přímo, nebo nepřímo, a není v ní ani žádným jiným způsobem angažován," sdělil mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov.

Jiří Havlíček
Memorandum o těžbě lithia platí. ANO s návrhem o zamítnutí neuspělo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes rovněž řekl, že současná vláda selhala při ochraně hospodářských zájmů Česka. Ministerstva průmyslu a životního prostředí se podle něj pouze dohadují, kdo nese větší vinu za selhání. Odbornou debatu Kalousek ve Sněmovně nečeká kvůli tomu, že se v pátek budou konat volby. Dosavadní vystupování ČSSD a ANO k problému označil za hysterii.

Bouřlivou debatu ve Sněmovně vzhledem k vrcholící volební kampani čeká i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj by ale téma těžby lithia nemělo být zneužito ve volebním boji, ale měla by se jím vážně zabývat i budoucí Sněmovna.