Novela stavebního zákona a čtyř desítek souvisejících předpisů má zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Sněmovní verze se ale nesetkala s podporou v Senátu ani u ekologů nebo ombudsmanky.

Z předlohy totiž v důsledku dřívějších pozměňovacích návrhů ve sněmovně zmizelo například ustanovení dávající šanci účastnit se územního a stavebního řízení osobám, o nichž tak stanoví zvláštní zákon, tedy veřejnosti nebo například spolkům. Podle ekologických sdružení jde o největší omezení za posledních 25 let.

Opět se spoléhá na stavebnictví.
Audit Deníku: Stavební zákon. Všichni ho chtějí, shodnout se nedokážou

"Je to nejzásadnější omezení účasti veřejnosti na veřejném dění od listopadu 1989," varoval poslanec ČSSD Václav Zemek. Naopak Ivan Adamec (ODS) hovořil v souvislosti s dotčenou veřejností o "profesionálních vysíračích".

"Úřední chyby a průtahy je třeba odstraňovat, nikoliv zakazovat, aby se o nich mluvilo a aby se řešily. Věříme, že větší šanci uspět v nadcházejících volbách mají politici, kteří podporují skutečně transparentní, kvalitní a rychlé rozhodování o stavbách. Naopak by lidé neměli volit ty, kdo problémy se zdlouhavým rozhodováním o stavbách právě zametli pod koberec," poznamenal ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Ilustrační foto
Senát vrátil stavební zákon sněmovně

Schválená novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Dosud se potřebné formality vyřizují postupně a po každém kroku je možné odvolání.

Na pouhé stavební ohlášení a bez omezení stavební plochy bude možné postavit rodinné domy nebo rekreační chaty. Úřad následně vydá souhlas do měsíce. Dosud to šlo jen do 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. Ani ohlášení pak nebude potřeba pro skleníky nebo bazény na zastavěném pozemku u rodinného domu nebo chaty.

Rodinný dům "LF"
Stavební zákon. Ekologové jsou mimo hru a nelíbí se jim to

Předloha zasahuje i do zákona o urychlení výstavby infrastruktury. Stanovuje, že v zastavěném území se povedou elektroenergetická vedení o napětí 400 kV a vyšším nad zemí. Senátoři navrhovali toto ustanovení, které se do zákona dostalo na základě pozměňovacího návrhu poslance Františka Adámka (ČSSD), naopak vypustit.