Zeman vetoval zákon kvůli tomu, že by jeho přijetí ohrozilo existenci lesních školek a dalších zařízení, neboť by nemohly dostát přísným hygienickým požadavkům. Vládní koalice se ale počátkem týdne dohodla na prosazení normy s tím, že situaci lesních školek bude řešit až následnou novelou. Podle pravice tak chce nejprve přijmout zmetek, což vadí i zástupcům lesních školek a dalších dětských center.

Dětské skupiny začaly vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách a norma by měla stanovit pravidla jejich existence. Předpokládá mimo jiné jejich povinnou registraci. Už Senát tuto registraci v zájmu zachování lesních školek navrhoval změnit na dobrovolnou, s čímž počítá podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy i chystaná koaliční novela. Sněmovna nicméně senátní verzi v září odmítla. Zeman to ve zdůvodnění svého veta zkritizoval. Zákon podle něj alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona.

Vyhrůžky TOP 09

O přestávku před hlasováním požádal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura po několikahodinové debatě o zákonu, v níž poslanci znovu opakovali své argumenty pro či proti přijetí normy. Žádost zdůvodnil tím, že členové jeho frakce jsou v názorech na zákon rozděleni a musí se poradit. Požadavek podpořil i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák oponoval, že na vytříbení názorů již bylo dost času. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že o zákonu se mělo hlasovat už minulý pátek, ale Sněmovna rozhodnutí odložila na základě žádosti KDU-ČSL o týdenní přestávku. Podotkl, že vládní strany mají většinu na to, aby svůj postup prosadily.

„Poslanecký klub TOP 09 v takovém případě opustí Poslaneckou sněmovnu – jenom na toto hlasování, netěšte se. A já vám garantuji, že jestli si to dovolíte, tak oba dva naše poslanecké kluby (TOP 09 a ODS) ve spolupráci zvednou takový protest proti vaší aroganci moci, že neprojednáte nic," prohlásil Kalousek.

Stanjura mimo jiné poukázal na časté změny dohodnutého programu schůze z popudu koalice. Uvedl, že by jejich čtení zabralo čtyři hodiny. Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že dnešní jednání nenarušila vládní koalice. „Nestačím se divit tomu cirkusu, který tady zase někteří představitelé opozice předvádějí," řekl premiér. Dodal, že opozice neustále oddaluje hlasování. „Koalice tu dnes měla shromážděny poslance včetně členů vlády a mě mrzí, že ten zákon nepřišel na řadu. Je to ztráta času," uvedl. Dodal, že k zákonu se Sněmovna dostane v úterý.