Slavnostní shromáždění Sněmovny se uskuteční ve čtvrtek v 11:00, po pravidelných písemných interpelacích. Schůze dolní komory bude přerušena a poslanci ocení Bradyho celoživotní postoje, řekl Hamáček v úvodu dnešního jednání Sněmovny.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že osobně nebude iniciovat jednání o udělení senátní stříbrné pamětní medaile Bradymu. "Mám pocit, že by tím mohlo dojít k inflaci různých vyznamenání," vysvětlil. Bradyho se chystají ocenit i premiér Bohuslav Sobotka, univerzity a další. Pokud by ale senátní ocenění navrhl některý z dalších senátorů, rád tomu vyhoví, pokud by byl Brady ochoten medaili přijmout. "Myslím, že by si to zasloužil nejen za svůj životní příběh, ale také jako kompenzaci nepříjemností, které mu jsou v České republice působeny," uvedl Štěch.

S myšlenkou uspořádat slavnostní shromáždění Sněmovny přišla už o víkendu poslankyně Miroslava Němcová (ODS) v souvislosti s aférou kolem udělení státního vyznamenání Bradymu, kterého na něj navrhla prezidentu Miloši Zemanovi právě Sněmovna. Brady přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Celý život také přednášel o nacistických hrůzách za druhé světové války.

Aféru odstartovalo vyjádření ministra kultury a Bradyho příbuzného Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle kterého mu Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s dalajlamou setkal minulý týden, Brady se na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ke spolupodpisu neobjevil. Hrad to však popírá.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že Zeman zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu podle mluvčího připraven jako ke gestu dobré vůle. Brady ale podle jeho ženy Terezy o ocenění z rukou Zemana za současné situace nestojí.

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli aféře nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.