O seznam majetku výbor požádal na návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Pro hlasovalo šest přítomných sociálních demokratů a komunistů, tři koaliční poslanci se hlasování zdrželi. Členové výboru přiznávají, že když ministerstvo seznam nedá, v podstatě se nic nestane.

Opoziční poslanci využili veřejného slyšení k petici k opětovné kritice vládního návrhu restitucí. Filip uvedl, že předloha je nelegitimní a v případě schválení by mohla být napadena u Ústavního soudu. Mnohem ostřejší slova volila Filipova stranická kolegyně Marta Semelová. Restituce označila za tunelování, za pohádkový dar církvím a za paskvil. „Ať se církev soudí. Ať dokáže položku po položce, že jí patří," řekla.

„Nabízeli jste lidem vizi 40 let a skončilo to, jak to skončilo," podotkl na adresu KSČM František Laudát (TOP 09).

Mělo by se vyjednávat

Sociální demokraté ústy stínového ministra financí Jana Mládka opět vyjádřili obavy ohledně možného prolomení restituční hranice 25. února 1948. Podle Mládka by se mělo s církvemi znovu o vracení majetku vyjednávat, aby se našla širší shoda.

Pochyby ohledně restituční hranice se snažil vyvrátit ekonom pražského arcibiskupství Karel Štícha. „Jakékoli prolomení této hranice neexistuje," zdůraznil.

Náměstek ministryně kultury František Mikeš ujišťoval, že majetek je možné dostatečně určit. Varoval, že pokud by vyrovnání s církvemi nebylo schváleno, budou růst státní výdaje na platy duchovních. Také náměstek ministra financí Jan Gregor upozorňoval v této souvislosti na „velký tlak na státní rozpočet".

Demokrati se bouří

K prosazení vládní předlohy chybí občanským demokratům a TOP 09 hlasy poslanců LIDEM kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Svou podporu podmínili přijetím daňové novely, proti níž se bouří část občanských demokratů.

Zákon vychází z dohody státu a církví a počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.