Zatímco právní výbor opoziční normu úplně nezavrhuje, bezpečnostní výbor navrhl už před měsícem plénu její zamítnutí. Právní výbor by se k ní měl vrátit zhruba za měsíc, kdy má být rozbor vnitra hotov. „Změnit zákon tak, aby obstál, není jednoduché," podotkl předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Připomněl, že pokud by norma zůstala v rozporu s mezinárodními závazky, nedosáhla by ničeho. Soudy by byly při rozhodováních v konkrétních případech vázány právě těmito dohodami, uvedl.

Sexuální útoky na Silvestra

Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch zdůraznil, že pokud chtějí imigranti v Česku žít, musí dodržovat tuzemská pravidla. Pokud by se nyní v Česku uskutečnily podobné sexuální útoky jako na Silvestra v německém Kolíně nad Rýnem, pachatelé by stále měli právo na azyl, podotkl.

Normu podpořil poslanec za ANO Bronislav Schwarz, jenž pokládá odkazy na mezinárodní dohody za výmluvy. Podle Marka Bendy z ODS je odvolávání se na desítky let staré smlouvy při současné migrační krizi nerespektováním reality.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna naznačil, že zpřísnění azylového zákona ve směru, jak navrhuje Úsvit, by patrně možné bylo. Lze podle něho využít mezery, která existuje mezi příslušnými mezinárodními smlouvami a evropskými směrnicemi.

Právní výbor si už dřív kvůli předloze vyžádal od sněmovních právníků rozbor nynějších azylových předpisů v některých evropských zemích. Jeho členové se tehdy shodovali v tom, že by z novely Úsvitu musela vypadnout nejméně ztráta nároku na azyl kvůli přestupku.