„Můj názor je takový, že v tuto chvíli má policie kapacity na to, aby problém zvládala. V okamžiku, kdy policie vyčerpá své kapacity, tak jsme dohodnuti s ministerstvem obrany, že využijeme kapacity, které má armáda České republiky. Ale ta chvíle zatím ještě nenastala," řekl ministerský předseda.

Vláda o možném zapojení při ochraně hranic jednala nedávno. V případě potřeby by policii na hranicích mohlo podle okolností posílit 900, 1500 nebo 2600 vojáků, uvedl poté ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Sobotka dnes se Zemanem diskutovali také o situaci v zemích, odkud do Česka přicházejí uprchlíci. Shodli se prý na koordinaci diplomatických aktivit, které by měly přispět k dosažení smíru v Sýrii, odkud do ČR směřuje nejvíce migrantů.

Ministerský předseda, jenž migrační krizi považuje za největší výzvu, které dnes čelí Evropská unie, vnímá negativně současné hlasy, které v rámci Evropské unie navrhují spojovat kvóty pro přijímání uprchlíků s čerpáním evropských fondů. Vyjádřil také přesvědčení, že migrační krize ještě není za vrcholem.