Lídr hnutí ANO Andrej Babiš od voleb čeká nový proud a reálnou změnu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg naopak spojuje s volbami malá očekávání, situace se podle něj moc nezlepší. Podle lídryně ODS Miroslavy Němcové jsou volby o tom, zda v Česku nebudou vládnout komunisti se sociálními demokraty, nebo nesystémové strany.

„Naše země potřebuje stabilní vládu, silnou vládu, vládu, která je sociálně citlivá. Já jsem přesvědčený o tom, že jenom silný mandát umožní sociální demokracii, aby se pustila do řešení problémů, které se tady v uplynulých letech nahromadily," řekl Sobotka poté, co vhodil do urny hlasovací lístek v Základní škole na Komenského náměstí ve Slavkově u Brna.

Sobotka uvedl, že na svém hlasovacím lístku při volbě nezakroužkoval žádného z kandidátů, a kandidátku tak podpořil jako celek. Při odchodu z volební místnosti vyzval voliče, aby netříštili hlasy mezi příliš velké množství politických stran. Pokud sociální demokracie volby vyhraje, zahájí povolební vyjednávání s ostatními stranami již o víkendu. Sobotka zopakoval, že odmítá jakoukoli spolupráci s ODS a TOP 09.

Filip čeká ve Sněmovně více stran

Do základní školy Bezdrevská přišel volit Vojtěch Filip.Filip odhadl, že výsledek voleb zajistí vstup do Sněmovny více stranám než obvykle. „Očekávám proto, že jakákoliv koaliční jednání nebudou jednoduchá, ale věřím, že přesto vznikne vláda se silným mandátem, a ne jen těsnou většinou," dodal. Svůj hlas odevzdal v Českých Budějovicích.

Podle Babiše v zemi vládnou stále stejné politické strany; prý se spolu domlouvají, aby se do Sněmovny znovu dostaly. „Máme tady milion lidí na pokraji chudoby, milion lidí postižených a 500.000, 700.000 lidí nezaměstnaných. Skutečně je tady potřeba zásadní změna v řízení státu a možná perspektivně i systému," řekl novinářům Babiš, který volil v pražské Základní a mateřské škole Chodov.

Němcová potom, co asi hodinu po otevření volebních místností vhodila hlas do urny ve Sněmovně, naopak voličům vzkázala, že „žijeme v dobré a správné" zemi a lidé by si to neměli volbami pokazit. ODS, ač prý nebyla na výhodné startovací čáře, je podle ní dobrou volbou.

TOP 09 se chystá do opozice

Schwarzenberg řekl, že povolební vyjednávání o vládě pro TOP 09 moc vzrušující nebudou, protože bude v opozici. Nepředpokládá, že by se začalo jednat hned v sobotu, maximálně se prý sejdou stranická grémia. Volební účast bude poměrně vysoká, řekl bez dalšího upřesnění. „To ví Pánbůh, nikoliv já," odpověděl na dotaz, jaký očekává výsledek TOP 09. Volil ve své domovské Sýkořici na Rakovnicku.

Podle Němcové jsou volby o tom, jestli nebude vládnout KSČM a ČSSD a prezident Miloš Zeman bude rozhodovat o tom, do jaké míry jim to usnadní. „A my všichni už budeme jenom jaksi přihlížet tomu, na čem se oni domluví," podotkla.

Varovala i před vládou podle ní nesystémových stran a pustila se do Babiše. „Jestli třeba muž, který se neodhodlal jít k soudu, aby prokázal, jestli je estébákem, myslím tím Andreje Babiše alias Bureše, jestli nám tady nebude vládnout strana, kterou on vede," řekla. Pokud soud řekne, že Babiš s StB spolupracoval, hnutí ANO by se podle Němcové mohlo „okamžitě rozsypat". „A budeme tam, kde jsme ale měli být před volbami," dodala.

Babiš se prý nechá výsledky voleb překvapit. Ze zájmu novinářů ale odhaduje, že by jeho hnutí, které je nováčkem na politické scéně, mohlo mít úspěch.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že věří, že lidovci v nynějších volbách získají šest až osm procent hlasů. „Věřím, že se vrátíme tam, kam dlouhodobě patříme, tedy do stabilního středu české politické scény," dodal poté, co odevzdal hlas ve volební místnosti v Kladské ulici v Náchodě. K volební urně přišel s manželkou a synem.

Liška kroužkoval

Ondřej Liška, předseda Strany zelených (vlevo) a Štefan Tišer, předseda Strany rovných příležitostí (SRP) spolu vhodili hlasovací lístky do urny v první den voleb do Poslanecké sněmovny 25. října v pražské základní škole Emy Destinové.Krátce po otevření volebních místností odevzdal svůj hlas lídr Strany zelených Ondřej Liška, který volil v základní škole Emy Destinnové v pražské Bubenči. „Nenechte se připravit o svůj hlas, protože ten hlas dostal každý z nás a jsme si v něm rovni. Použijte ho k tomu, abychom tuto zemi společně vyvedli ze stagnace," vzkázal voličům. Dále řekl, že částečně využil možnosti kroužkovat, nechtěl ale prozradit, u jakých kandidátů. „Jsem předseda strany, takže stojím za všemi, kdo na našich kandidátkách jsou," uzavřel.

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura volil v základní škole v pražské Hostivaři. „Tyto volby jsou referendem o tom, zda jsme spokojeni s dosavadním politickým systémem, který z našeho státu udělal zemi zadluženou až po uši, nebo zda si přejeme změnu k přímé demokracii," řekl ČTK. Doplnil, že na svém volebním lístku nevyužil možnost preferenčních hlasů. „Máme tak kvalitní kandidáty, že je jedno, kdo z našich zástupců se do Sněmovny dostane," uvedl.

Předseda SPOZ Zdeněk Štengl vhodil volební lístek do urny v obci Rváčov na Chrudimsku. „Myslím, že zemanovci mají tady v kraji pevné jádro a uspějí. Všechno nad pět procent je úspěch," řekl Štengl ČTK. SPOZ ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 získala v regionu 5,23 procenta, na mandát to ale nestačilo, a to i kvůli nedosažení pětiprocentní hranice za celou Českou republiku. Do volební místnosti ve rváčovské škole Štengla doprovázela manželka s dvouměsíční dcerou.