„To, co asi do budoucna budeme muset řešit z hlediska naší mediální legislativy, je otázka určitého křížení vlastnictví, tak abychom tady v České republice neumožnili vytvoření nějakého monopolu na vlastnictví médií. A tady je potřeba, abychom se inspirovali ve vyspělých zemích a zavedli do naší legislativy určité pojistky," je přesvědčen ministerský předseda.

Jako příklad uvedl regulaci hospodářské soutěže, kde se jinak pohlíží na subjekt, který má pět procent na trhu a jinak na subjekt, který ovládá 60 procent. „Takže, já si myslím, že bychom obdobné regulace mohli zavést i v mediální oblasti. To znamená, aby tady byla jistá bariéra, která by bránila tomu, aby například jedna firma nebo dvě firmy totálně ovládly mediální prostředí v České republice," uvedl.

Současného ministra financí Andreje Babiše (ANO), který vlastní například celostátní deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, by se ale omezení dotknout nemuselo. „Já myslím, že dva celostátní deníky se do toho ještě vejdou," poznamenal Sobotka. Nejde podle něj o konkrétního majitele, ale o udržení různorodosti na trhu. O možných návrzích se podle něj nyní vede debata na ministerstvu kultury.