„Jsem tou situací velmi znepokojen. Na Ukrajině probíhá válka, která je příliš blízko České republice. Je to rovněž válka, která je příliš blízko Evropské unii a nejsem spokojen s tím, jakým způsobem probíhají jednání mezi EU a Ruskem o řešení této situace," uvedl Sobotka.

Podle něj se problematika Ukrajiny dostala do nepříjemné spirály eskalace násilí a sankcí. Sobotka se dnes zúčastní summitu EU v Bruselu, který se bude přednostně zabývat vývojem na Ukrajině. „Chci vyzvat k tomu, abychom cestu ven z této spirály hledali pomocí diplomacie. Ještě než se Evropa rozhodne pro nové sankce, musí podle mého názoru proběhnout jednání mezi představiteli EU a Ruska o řešení krize na Ukrajině," řekl český premiér.

Podle Sobotky se stále více lidí v České republice obává válečného konfliktu. „A proto žádají po politicích jednání a hledání diplomatického mírového řešení," řekl.

Kritika Putina

Sobotka rovněž kritizoval páteční prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten varoval západní mocnosti před tím, aby si zahrávaly s jadernou velmocí. „Tato slova vedou opět pouze k eskalaci napětí. Není to žádný pozitivní signál, ani ukázání cesty, po níž se vydat," uvedl Sobotka. Připomněl první světovou válku, která začala před 100 lety. Podle něj tehdejšímu střetu předcházela podobná prohlášení a ultimáta. „A následně z toho vznikl obrovský konflikt," řekl.

Sobotka dnes částečně uspíšil svůj plánovaný program na Země živitelce. Z letiště v Plané u Českých Budějovic se odpoledne speciálem přesune přímo do Bruselu na summit EU.