Březnové usnesení sněmovny k bodu „Daňové podvody ministra financí" umožnilo sociálním demokratům jako největším soupeřům hnutí ANO rozehrát šachovou partii, v níž táhnou bílými figurami.

Andrej Babiš
Babiš reaguje na Sobotkovu analýzu: Chce mě odvolat a zaprodat zemi

Poslanci na podnět šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska totiž vyzvali premiéra, aby vůči ministru financí „vyvodil důsledky", pokud do konce dubna věrohodně nevysvětlí svoje transakce. „Jsem tím stále více znepokojen, protože ministr Babiš těmito podezřeními ohrožuje nejen důvěryhodnost našeho kabinetu a jeho tříletou úspěšnou práci, ale také důvěryhodnost státu. Jako předseda vlády proto nemohu tuto věc přejít mlčením," sdělil Bohuslav Sobotka Deníku.

Celý souhrn kauz a nezodpovězené otázky kolem podnikání Andreje Babiše si můžete přečíst zde.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babiš: Kontrolou projdou všichni vydavatelé korunových dluhopisů

Andrej Babiš má na zdůvodnění ještě čtyři dny, avšak Sobotkův tým ho předešel. V obsáhlé analýze čítající 70 stran včetně příloh shrnuje pochybnosti kolem podnikání Andreje Babiše. Závěrem pak klade 22 otázek, které se netýkají jen korunových dluhopisů či Babišových příjmů za prodej akcií společností Profrost, Afeed CZ a Affed Agrofertu, ale také fondu Hartenberg, firmy Imoba, Čapího hnízda a především Agrofertu jako takového.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babišovy dluhopisy? Sobotka označil jeho zprávu za politický pamflet

Míří tudíž na samu podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. Jde kupříkladu o dotaz, „jak získal manažer Andrej Babiš před 17 lety 45procentní podíl v Agrofertu v hodnotě necelých dvou miliard a kde na to vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?" Dále autoři analýzy žádají vysvětlení Babišovy transakce z roku 1999, kdy „odkoupil od polostátního podniku Spolana desetiprocentní podíl v Agrofertu za pouhých 2,5 milionu korun, přestože jeho reálná hodnota byla několik set milionů korun".

PŘEDVOLEBNÍ ŠRAPNEL

Materiál cílí na podezřele velký objem Babišových příjmů nepodléhajících zdanění i na další citlivé momenty s politickým podtextem. Šéf hnutí ANO mnohokrát zdůraznil, že platí daně v Česku, nikoliv v daňových rájích, kde zakotvili mnozí čeští miliardáři.

MUŽ BEZ SEBEREFLEXE. Portrét Andreje Babiše, který ve čtvrtek běžel na jihlavském festivalu, skládal režisér z drobtů.
Lex Babiš napadli Zeman a ANO u Ústavního soudu. Vláda ho hájit nebude

„Jedna z Babišových klíčových firem IMOBA sídlila dlouhá léta ve švýcarském městě Zug, jež mezi daňové ráje patří. A další firmu Romneya sídlící na Kypru použil na převzetí firmy U Rytířů, jejíž majitel poté spáchal sebevraždu," píší Sobotkovi poradci.

„Uvedený materiál ani práci poradců předsedy vlády nebudu komentovat," konstatoval premiérův mluvčí Martin Ayrer.

Andrej Babiš.
Osobnosti regionů: Babiš kauzy nevysvětlil, s korupcí nezatočil

Pokud bude předseda vlády trvat na zodpovězení všech otázek, je jasné, že to nemůže skončit jinak než Babišovým odvoláním. Ministr financí totiž uvedl, že odpověď poslancům bude poslední gesto, které stran osvětlení své podnikatelské minulosti udělá. Je vyloučeno, že by v ní odhaloval detaily operace Agrofert. Příští týden tak může vybuchnout první předvolební šrapnel. „Věřím, že ministr financí dostatečně zodpoví všechny otázky, které se ve veřejném prostoru za poslední dobu objevily. Na základě toho se poté rozhodnu pro další postup," naznačil premiér.