"Z těch dvou bych si vybral oba dva. Ale říkám to proto, že v sociální demokracii jsou silné osobnosti, které by mohly oslovit nejen voliče ČSSD, ale i levicové liberály, lidi na politické levici, kteří nechtějí volit Miloše Zemana, a ti ostatní kandidáti jim připadají spíš pravicově vymezení," sdělil serveru Sobotka.

Původně se ČSSD o svém postoji k prezidentské volbě chtěla rozhodnout nejpozději v listopadu, ale to ještě nepočítala s nasazením vlastního kandidáta. Nyní zřejmě rozhodnutí uspíší. "Já teď nechci popisovat moje rozhovory s potenciálními kandidáty, ale věřte mi, že vedeme intenzivní diskusi a to je jedna z věcí, kterou přinesl ten konflikt s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem v uplynulých týdnech," uvedl Sobotka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan v bruselských kleštích. Jednal s Merkelovou i Macronem

V polovině května v rozhovoru pro ČTK Sobotka řekl, že mezi kandidáty na Hrad nevidí ČSSD levicového uchazeče. Uvažuje proto o vlastním, který by se podle Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Odmítl ale, že by mohl na Hrad kandidovat sám.

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Nový ministr a současně generální tajemník Macronovy strany je ohrožen kvůli starému skandálu
Macron už není Pan čistý. Ministr z jeho strany kryl divné transakce