"Dávám dlouhodobě přednost tomu, abychom si v koalici všechny důležité nebo sporné věci vyříkali z očí do očí. Na zítra (pátek) jsem proto svolal schůzku předsedů koaličních stran. Probereme vše, co je aktuální a potřebné," uvedl v tiskové zprávě premiér.

Stropnický minulý týden potvrdil spekulace, že podmínkou propuštění pěti unesených Čechů bylo, aby Praha nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Bělobrádek míní, že takové vyjádření bylo nepřijatelné a Stropnický by měl zvážit, zda má dál vykonávat funkci ministra. Zároveň by podle Bělobrádka měli šéf ANO Andrej Babiš i premiér Sobotka zvážit, jaké důsledky z jednání Stropnického vyvodí.

Stropnický dnes reagoval slovy, že nic nevyzradil. Byl prý postaven před otázku, zda flagrantně lhát. Jenom v obrysu a náznaku pojmenoval něco, o čem už psali novináři. Výzvy k odstoupení prý chápe od opozice. "Ze strany opozice to je přirozené, ze strany koalice mi to přijde zcela zbytečné," poznamenal ministr obrany.

Také podle Babiše Stropnický žádné státní tajemství nevyzradil a Bělobrádek by si měl odpustit nemístné výzvy k rezignaci. Zároveň řekl, že pokud se ukáže, že nějaký ministr vynesl z Bezpečnostní rady státu tajné informace, měl by z vlády odejít.

Koaliční schůzky se zúčastní podle svých slov i šéf Senátu a člen vedení ČSSD Milan Štěch. "Někteří lidé jakoby rychleji mluví, než možná přemýšlí," řekl dnes novinářům. Podle Štěcha někteří "kolegové z politiky" chtějí být zajímaví a vyjadřují se i k neověřeným zprávám. Dávají jim tím věrohodnost a chtějí ukázat, že informace mají, míní Štěch. "Už v minulosti jsem ústavním činitelům doporučil, že by jim slušela slovní zdrženlivost - počínaje panem prezidentem a konče ministry. Jsou to tak vážné věci, kdy naše pocity, naše názory musí být potlačeny v zájmu jiných," řekl šéf Senátu. Podle něj premiér jedná v této záležitosti odpovědně.