„Jakmile bude připraveno celostátní řešení, to znamená, že leteckou záchranou službu bude provozovat státní subjekt s lehkými helikoptérami, tak předpokládám, že se tyto lehké helikoptéry mohou vrátit zpět do Českých Budějovic," řekl Sobotka. Dodal, že zatím nelze říct, jak dlouho bude mít jihočeská záchranná služba stanoviště v Bechyni. Nemělo by to být déle než tři až čtyři roky, nevyloučil ani to, že by mohlo být provizorium kratší.

Jihočeský kraj loni zahájil provoz letecké záchranné služby v nově otevřeném areálu na letišti Planá u Českých Budějovic. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Sobotka dnes uvedl, že moderní zázemí by po dobu, kdy letecká záchranná služba bude působit v Bechyni, nemělo zůstat prázdné. „Budeme diskutovat s ministerstvem vnitra a dalšími resorty a budeme hledat řešení, jakým způsobem bychom to mohli na to přechodné období využívat. Tento stav je dočasný a systémové řešení (v otázce letecké záchranné služby) budou představovat lehké helikoptéry. A ty by neměly mít žádný problém využívat infrastrukturu, která zde (v Plané u Českých Budějovic) byla vybudována," uvedl Sobotka.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dnes zopakoval, že nezpochybňuje kompetenci armády v otázce zabezpečení provozu letecké záchranné služby. „Jen jsem požádal, aby toto dočasné řešení bylo nějak limitováno a aby se netýkalo celého tří- nebo čtyřletého období, na které dostala armáda příkaz létat s leteckou záchranou službou na jihu Čech. Rádi bychom, aby toto období bylo kratší," řekl Zimola.