„Velmi oceňuji to, že se v současné atmosféře nebojí mít na sobě stranické tričko a jít do voleb se stranickým dresem," řekl Nečas. Na rozdíl od jiných „preferovaných" kandidátů se podle něj Sobotka nemusí stydět, že by byl v minulosti členem komunistické strany. „On byl vždycky v té jediné a správné," poznamenal Nečas.

ODS bude nominovat svého kandidáta v parlamentu, shánět podpisy občanů se nechystá. Naopak kandidát ČSSD Jiří Dienstbier usiluje kromě nominace od zákonodárců i o podpisy občanů.¨

Využití sociálních sítí

Vedení občanských demokratů rozhodlo, že na prezidentskou kampaň bude mít Sobotka vyčleněno 15 milionů korun. Jiné sponzory prý zatím nemá, předpokládá ale, že později tak částečně stranické financování nahradí. Sobotka už dříve uvedl, že svou kampaň hodlá založit na debatách s občany, využít chce prý kromě tradičních inzerátů a billboardů také internetových sociálních sítí.

Sobotka ve vnitrostranických primárkách porazil europoslance Evžena Tošenovského. Kandidát ODS ale nepatří v průzkumech k favoritům první přímé volby hlavy státu. Ty v poslední době dávají větší šance bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi sociálních demokratů a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi, který se však zatím ke své případné kandidatuře jednoznačně nevyjádřil. Členství v KSČ mají ve svých životopisech z prezidentských kandidátů například Fischer, Zeman či ekonom Vladimír Dlouhý.