„I když Česká republika není cílovou zemí migrace, i když neležíme na tom hlavním migračním toku, tak přesto se nás migrační krize dotýká," řekl Sobotka nastoupeným policistům a policistkám, kterým přišel poděkovat i policejní prezident Tomáš Tuhý a makedonský velvyslanec v Česku Paskal Stojčeski.

Ministerský předseda uvedl, že je hrdý na to, že Česko je jednou z mála zemí, které jsou ochotny pomáhat i policejními misemi. O případném posílení či prodloužení mise v Makedonii se podle něj bude teprve rozhodovat. „Předpokládám, že v polovině března by se ta věc měla vyjasnit, a uvidíme, podle vývoje migrační situace může být mise prodloužena, může dokonce na základě dohody a jednání ve V4, která povedeme, být i eventuálně posílena," řekl novinářům.

Policistům, s nimiž si potřásl rukou, popřál hodně sil a hodně štěstí. Bezprostředně po slavnostním nástupu, při němž zazněla i česká hymna, pak policisté nastoupili do aut a za zvuku sirén vyrazili na cestu do Makedonie.

Migranti v Řecku

Tamní úřady změnily v posledních dnech svůj postup a do země pouštějí jen ty běžence, kteří splňují podmínky pro udělení azylu. Stovky uprchlíků kvůli opatření uvízly v severním Řecku a nyní na protest zablokovaly hlavní silnici vedoucí k hranici. Podle agentury Reuters, která se odvolává na očité svědky, požadují běženci právě volný průchod přes řecko-makedonskou hranici.

Čeští policisté nyní pomáhají střežit hranice schengenského prostoru ve Slovinsku, kde působí už třetí kontingent. Policisté tam chrání zelenou hranici, dělají bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území a doprovázejí vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice. Kromě Slovinska čeští policisté loni pomáhali v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince.