Spokojen byl také s opravami památek a sídel institucí financovaných ze státního rozpočtu. Bilanční schůzka se konala v jedné z nich, Klementinu. Premiér připomněl, že se nepodařilo prosadit zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře a památkový zákon, které programové prohlášení vlády slibovalo.

Pro zamítnutí památkového zákona ale ve Sněmovně hlasovali také sociálnědemokratičtí poslanci. Jako úkoly, které před Hermanem a také ministrem Janem Chvojkou (ČSSD) ještě stojí, Sobotka zmínil dořešení výkupu vepřína v Letech.

Prioritou pro nejbližší období ministerstva kultury by měla být organizace oslav výročí založení Československa a připomínky pražského jara 1968 či rekonstrukce budov Národní galerie, uvedl premiér.

Jiří Čunek
Čunka verdikt STAN překvapil. Krok, který lidovce pohřbí, reagoval Zdechovský

Opoziční ODS Hermanovo působení v čele resortu dnes v tiskové zprávě označila jako čtyři promarněné roky pro českou kulturu. Expert ODS na kulturu Marek Pokorný mu vytkl, že nevznikl zmíněný zákon, jež měl být alternativou k financování kulturních institucí.

Herman nedávno uvedl, že po změně volají hlavně regionální divadla, která MK nezřizuje. Pro většinu příspěvkových organizací MK to podle něj není cesta. Tou může být třeba zvláštní zákon o Národním divadle či Národní galerii.

ODS vytkla Hermanovi, že se nezabýval ani situací v Národní knihovně. Michal Hora z odborové organizace Národní knihovny při návštěvě Sobotky dnes vyvěsil plachtu s nápisem Tady to drhne. Knihovníci z NK upozorňují, že kromě nízkých platů a dlouho trvající opravy jejich sídla instituce nemá peníze na nákup nových knih a chybí jí prostory pro skladování přírůstků.

Vadí jim časté střídání ředitelů a neřešení odborných problémů. Kritizují opuštění ideje nové budovy a převážení statisíců knih mezi Klementinem a depozitářem v Hostivaři. Knihovna prý potřebuje novou budovu a potřebuje ji v centru. Herman dnes připustil, že by o nové budově znovu mohlo uvažovat i ministerstvo.

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Významné téma je podle Sobotky otázka platů v kultuře. "Jsem rád, že se nám podařilo navýšit hladinu průměrného platu v resortu kultury oproti roku 2013 zhruba o 35 procent," řekl Sobotka.

Herman dnes uvedl, že se přiblížil závazku z programového prohlášení vlády dosáhnout jednoho procenta ze státního rozpočtu pro kulturu. "V letošním roce jsme na 0,96 procenta, v rozpočtu příštího roku na 1,3 procenta. Když jsem nastupoval, rozpočet resortu byl zhruba 8,8 miliardy korun. Na příští rok máme v návrhu 13,2 miliardy korun. To je nárůst o více než 43 procent," řekl ministr.

Jím zmiňované procentní podíly jsou ale včetně výdajů na restituce. Závazky vlády k jednomu procentu byly bez výdajů na církve. Rozpočet z roku 2013 nelze zcela srovnávat s rozpočty dalších let, neboť v nich je od té doby dvoumiliardová položka na finanční náhradu církvím; první splátku dostaly církve již v roce 2013, zmíněný rozpočet MK s ní ale nepočítal.

"U dvou zákonů se nepovedlo naplnit záměry, které mělo programové prohlášení vlády v oblasti kultury. Prvním byl zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře. Nepodařilo se najít takový tvar tohoto zákona, který by bylo možné projednat ve vládě a poslat ho do Poslanecké sněmovny. Myslím, že tato věc zůstává pro příští vládu," uvedl premiér.

"Ne příliš šťastně" podle něj dopadl památkový zákon. "Myslím, že tak byla zmařena docela velká práce, která ze strany ministerstva kultury na tomto zákoně byla odvedena," řekl k nezdaru normy, o jejíž přijetí usilovalo několik českých vlád. Její poslední navrhovaná podoba podléhala od začátku kritice z mnoha stran včetně některých expertů z památkové péče.

Ilustrační foto.
Policii důvěřuje nejvíce lidí za posledních 25 let, uvádí průzkum