Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na analýzu poradců premiéra Bohuslava Sobotky, kterou jako první získal a zveřejnil Deník, připouští, že předseda vlády „vážně uvažuje o jeho odvolání".

"Jsem znepokojen, jak se ministr financí v posledních týdnech staví ke kauze korunových dluhopisů, ale i k dalším otázkám a podezřením, které se objevily v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami," řekl na tiskové konferenci Sobotka. Podle Sobotky je nezbytné, aby Babiš veřejnosti i poslancům, kteří ho k tomu v březnu vyzvali, ozřejmil své obchodní transakce. Babiš na to má čas do konce dubna. "Pak se rozhodnu o dalším postupu v rámci vlády i koalice," řekl Sobotka. Rozhodnutí chce založit na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany.

Andrej Babiš
Babiš reaguje na Sobotkovu analýzu: Chce mě odvolat a zaprodat zemi

Babiš již dříve slíbil, že do pátku na výzvu sněmovny odpoví. Konstatoval však také, že už podstatné věci sdělil a nemá co dalšího dodat. „Není možné, aby nebyl ministr schopen odpovědět na vážné otázky, které se týkají podezření z toho, že se v rámci svého podnikání dopouštěl daňových triků, nebo dokonce úniků," řekl dnes Sobotka.

Veřejnost se o ně začala zajímat v souvislosti s tím, že Babiš nakoupil tyto dluhopisy své tehdejší firmy Agrofert za 1,5 miliardy korun. Během Babišova vysvětlování případu vyvstaly i otázky, zda na tuto transakci měl Babiš dost prostředků a jak je získal. Ministr všechny pochybnosti odmítá, poslancům předložil zprávy dvou auditorských firem o svých příjmech.

Andrej Babiš s Milošem Zemanem
Babiš požádal Zemana o schůzku, potkají se příští týden

Předseda opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že Sobotka řekl Babišovi pouze to, k čemu ho sněmovna vyzvala už před měsícem. Současné dění ve vládě označil za trapné divadlo z obou stran. „Nevěřím, co všechno se tady děje. Premiér dnes svolal novináře, aby veřejnosti řekl, že Andrej Babiš má udělat to, co mu Poslanecká sněmovna už před měsícem řekla, že má udělat," uvedl Fiala.

Sněmovna v březnu v souvislosti s případem jednokorunových dluhopisů vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky.