"Příští vláda se bude muset rozhodnout, jestli zamíříme do eurozóny. Pokud se rozhodneme, že nezamíříme do eurozóny po těch příštích volbách, tak se může stát, že ta rychlá integrace eurozóny nás odsune na okraj Evropské unie, do těch pomalejších pruhů vícerychlostní Evropy," prohlásil Sobotka. Ve většině případů by to podle něj pro Česko nebylo dobré.

ČR si podle premiéra nepřeje vícerychlostní EU, v níž by byly do dění v unii jednotlivé země zapojeny různým způsobem. EU je však fakticky rozdělena už nyní zapojením členských zemí do eurozóny nebo do schengenského prostoru. Minimálně Francie a Německo se budou snažit urychlit integraci zemí platících eurem, míní Sobotka.

Andrej Babiš
Babiš: Návrh rozpočtu je hotov, předložím ho já

Premiér odmítl integraci za každou cenu. "Myslím si, že řadu věcí nemusíme nutně v budoucnu ani v té více spolupracující Evropě řešit na bruselské úrovni, ale můžeme kompetence ponechat na úrovni jednotlivých členských zemí," uvedl.

Strany by se podle předsedy vlády měly ještě před sněmovními volbami jednoznačně postavit k tomu, jak si představují budoucnost ČR v EU, v jakém rychlostním pruhu EU si Česko představuje. "Rádi bychom udrželi Evropu co nejvíce pohromadě, nechceme nové instituce eurozóny, nejsme stoupenci vícerychlostní Evropy, chceme soudržnou EU," dodal Sobotka.

Ilustrační foto.
Od úzkosti k euforii? Psychiatrii čeká terapie

Realisté: Pane premiére, rezignujte a opusťte českou politiku!
Realisté vítají odchod Andreje Babiše z postu ministra financí, neboť jeho další setrvání na této pozici bylo vzhledem k řadě skandálů neudržitelné. Znovu deklarujeme, že české politice by nejvíce prospěl úplný odchod Andreje Babiše z aktivní politiky. To by zvýšilo důvěryhodnost hnutí ANO v případném povolebním uspořádání. Andrej Babiš nicméně první krok učinil, nyní je řada na premiérovi. Realisté znovu vyzývají Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na post předsedy vlády České republiky. Je to totiž především on, kdo nese osobní odpovědnost za katastrofický stav české politické scény. Byl to on, kdo pozval Andreje Babiše do vlády a tři a půl roku ve vlastním zájmu ignoroval jeho skandály. Byl to on, kdo toleroval a posvětil rozdávání miliardových zakázek bez výběrových řízení. Byl to on, kdo posvětil omezování občanských svobod a rozsáhlou šikanu zaměstnanců, živnostníků i podnikatelů. Byl to on, kdo řídil levicovou vládu, jejímž jediným politickým smyslem bylo vydržet celé volební období. Mysleli jsme si, že za vlády ODS, TOP 09 a VV klesla česká politika na úplné dno. Vláda Bohuslava Sobotky v posledních týdnech dokazuje, že nic není nemožné. Pane premiére, v zájmu České republiky a politické kultury prosím rezignujte a opusťte českou politiku spolu se svým politickým partnerem Andrejem Babišem.