Noční vlci naplánovali jízdu z Moskvy přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Českou republiku a Rakousko do Berlína jako připomínku vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. „Vzali jsme na vědomí, že Polsko průjezd motorkářů zakázalo. A pokud se dobře podívám na mapu, tak přemýšlím, kudy by se k nám ti motorkáři mohli dostat, když přes Polsko neprojedou," uvedl Sobotka, který nepředpokládá, že by Noční vlci odklonili plánovanou trasu přes Ukrajinu.

Vláda o cestě motorkářů z klubu Noční vlci v pondělí podle Sobotky jednat nebude, což některé zdroje minulý týden avizovaly. „Vyjádřilo se k tomu jasně ministerstvo zahraničí, které požádalo o dodání podrobností od organizátorů (jízdy motorkářů) a uvidíme, jestli stihnout vyřídit potřebné formality," podotkl Sobotka.

Povolení k průjezdu

Česká diplomacie rozhodnutí Polska nepovolit průjezd motorkářů přijala „s respektem" a varovala, že vyřídit včas ruskou žádost o průjezd Českou republikou bude obtížné. Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes území České republiky tudíž musejí ruští motorkáři podat sami.

Vůdce ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov agentuře DPA při slavnostním startu v sobotu řekl, že dvacítka motorkářů se pokusí do 9. května dorazit do Berlína. Členové skupiny mají podle něj víza a hranici do Polska projedou jednotlivě. „Já sám jsem bohužel vízum nedostal," připustil muž, který je rovněž znám pod přezdívkou „Chirurg". Pokud motorkáři Polskem nakonec projedou a zamíří do Česka, tak budou muset podle Sobotky respektovat české zákony.

Diplomatická roztržka

Plánovaná cesta Nočních vlků vyvolala diplomatický incident mezi Varšavou a Moskvou, když polské úřady přejezd motorkářů s poukazem na nedostatek potřebných informací zakázaly. Rusko reagovalo ostře formulovanou nótou a obvinilo polské úřady ze lži. Zaldostanov, který je přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, odmítl tvrzení polské vlády, která jízdu motorkářů označila za provokaci. „Provokace je zabránit připomínku 2. světové války," řekl.

Zákazem vstupu na své území hrozí ruským motorkářům i Německo. Pokud bude ohrožena veřejná bezpečnost a pořádek v Německu, mají prý německé úřady „právo a povinnost podniknout všechna nezbytná opatření k přiměřené reakci na tato rizika", stojí v prohlášení německých ministerstev zahraničí a vnitra. To prý zahrnuje výslovně i možnost zabránit cizincům ve vstupu do země.