„Já se domnívám, že když se podíváme na tento čin, tak jde o skutečně drsnou recesi, která je pravděpodobně na hraně toho, co je běžně v České republice představitelné," řekl premiér. Nechtěl komentovat, zda šlo o porušení zákona. Právní kvalifikace tohoto činu je podle něj věcí policie nebo státního zastupitelství.

Příslušníci skupiny Ztohoven vylezli na střechu převlečení za kominíky. Snadno překonané zabezpečení Hradu vyvolalo kritiku. Ve funkci skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Na začátku tohoto týdne skončil i velitel Hradní stráže Radim Studený. Prezident Miloš Zeman nevyloučil tento týden, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.

Narušení bezpečnosti

„Já myslím, že ta reakce byla v zásadě adekvátní vzhledem k tomu, že skutečně šlo o čin, který narušil bezpečnostní opatření na Pražském hradě," řekl Sobotka. Připomněl, že i úřad vlády se někdy setkává s podobnými činy. Například aktivisté Greenpeace vylezli na střechu sídla vlády v letech 2009 a 2010.

Sobotka poznamenal, že Česko je země, která velmi dbá na svobodu projevu a slova. Nechtěl by proto, aby přehnaná bezpečnostní opatření způsobila, že už nebude možné tuto svobodu standardním způsobem uskutečňovat.

„Já myslím, že určitě ochranná služba, Hradní stráž, i vzhledem k tomu, že muselo dojít k personálním výměnám, tak bude věnovat mnohem větší pozornost ostraze areálu Pražského hradu," dodal Sobotka. Reakce by však podle něj neměla být příliš přehnaná.