Po přijetí německých, rakouských a slovenských opatření by se podle Sobotky migrační proud odklonil. "Zčásti by se zastavil a zčásti by se nepochybně uzavíraly hranice jednotlivých balkánských států," řekl premiér. "Čili nemyslím si, že by uzavření německých hranic vedlo k tomu, že se uprchlická vlna přelije přes Českou republiku," dodal s tím, že Česko situaci monitoruje.

Uzavírání jednotlivých balkánských hranic by mohlo být podle premiéra spojeno s výraznými konflikty mezi balkánskými zeměmi. Sobotka proto zopakoval, že pokud nebude migraci schopno regulovat Turecko ve spolupráci s Řeckem, tak je řešením dohodnout se s Bulharskem, Makedonií a Albánií na hlídání jejich hranic. "To přirozeně také vytvoří tlak na Řecko a bude ho to motivovat k lepší spolupráci s Tureckem," dodal.

Stropnický souhlasí se Zemanem

Podobně se vyjádřil v televizi Prima i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle kterého je možné, že nová hranice na Balkáně vznikne. Ministr zároveň řekl, že souhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana o nedostatečné síle plánované společné evropské pohraniční stráže, která by měla mít podle návrhů nejméně 1500 členů. Nesouhlasí ale s jeho požadavkemo, aby hranice hlídala armáda. Je to práce policie, řekl Stropnický.

Sobotka poznamenal, že Turecko v boji s migrací ještě nevyužilo všechny možnosti. "Je velmi těžké, aby Řekové zastavili čluny, které už na moře vypluly," poznamenal s tím, že Turecko má velkou armádu a početnou pohraniční stráž. Dohodu Evropské unie s Tureckem ohledně migrace prý nechtěl blokovat, byť kolem ní byla od počátku spousta otazníků. Pochopil prý, že na ni silně spoléhají staré členské země Evropské unie.

Sobotka Evropskou unii v rozhovoru zkritizoval za nepřipravenost na migrační krizi a za podcenění humanitárních aspektů syrské války. Vstřícné prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové z loňského podzimu bylo podle něj velkým humanitárním gestem. "Ale paní Merkelová nedomyslela tu obrovskou ozvěnu, to obrovské echo na sociálních sítích, v ústech obchodníků s lidmi v uprchlických táborech, kteří tam rekrutují nové klienty," řekl Sobotka.