Vyrovnaný rozpočet podle Sobotky není nereálná představa. Připomněl, že vyrovnaný rozpočet má například Německo. „Němci ale mají 30procentní daň z příjmu právnických osob, my máme 19 procent," doplnil. Vláda podle Sobotky musí usilovat o vyrovnaný rozpočet.

Podle plánů ministerstva financí má schodek rozpočtu postupně klesat. Loni skončil státní rozpočet schodkem 77,8 miliardy korun, na celý letošní rok je schválen schodek 100 miliard korun. Na příští rok ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje schodek 70 miliard korun, v roce 2017 by měl být deficit 60 miliard a v roce 2018 pak 50 miliard korun. Premiér dnes hovořil o tom, že schodek by na 50 miliard mohl klesnout už v roce 2017.

Vláda podle Sobotky v tomto volebním období sází na opatření proti daňovým únikům. Ta by měla už příští rok přispět k lepšímu výběru zejména daně z přidané hodnoty. K vyrovnanému rozpočtu je ale nutná rostoucí ekonomika. Na silném letošním růstu se projevilo výrazné urychlení čerpání evropských fondů, ale také nízká cena ropy a veřejné investice v dopravní infrastruktuře.