"Bylo nutno něco udělat, aby bylo zřejmé, že je absolutně nepřípustné dopouštět se chemických útoků," řekl Sobotka. Doufá, že rychlá reakce Spojených států povede k tomu, že podobné útoky v Sýrii ustanou. Cílený zásah chápe především jako prostředek tomu, aby se zabránilo dalším obětem chemických zbraní mezi civilisty.

Spojené státy dnes zaútočily na základnu syrské armády, z níž startovala v úterý letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. Americké jednotky vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří.

Spojené státy zaútočily na Sýrii
USA zaútočily na Sýrii. Země hlásí civilní oběti

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nelze reakci Spojených států považovat za přemrštěnou, považuje to za zlom v postoji USA k Sýrii. Podle KSČM je však útok aktem vojenské agrese proti suverénnímu státu, strana vyzvala USA ke zdrženlivosti. 

"Použití chemických zbraní je nepřijatelný zločin. Doufejme, že rychlá reakce prezidenta Trumpa pomůže k tomu, aby se už v Sýrii chemické útoky neopakovaly," napsal Sobotka na twitteru. "I nadále je zřejmé, že k definitivnímu ukončení války v Sýrii bude potřebná široká dohoda, zahrnující syrskou vládu i opozici, Západ, Rusko i Írán," doplnil premiér.

Situace v Sýrii nemá podle Sobotky vojenské, ale ani jednoduché politické řešení. "Ale ČR je spolu s partnery připravená udělat vše pro to, aby pokračovala politická jednání. Je potřeba hledat politické řešení v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN," řekl.

Spojené státy zaútočily na Sýrii
Západ zásah USA v Sýrii přivítal, Rusko ostře protestovalo

Pravice považuje útok v Sýrii za adekvátní a dobrou zprávu

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek považuje útok Spojených států na syrskou leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu za adekvátní reakci. Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl. S reakcí USA souhlasí i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Spojené státy zaútočily na Sýrii
USA zaútočily na Sýrii. Země hlásí civilní oběti

Spojené státy dnes zaútočily na základnu syrské armády, z níž startovala v úterý letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. Fiala to označil za dobrou zprávu. "Bez odhodlání a také připravenosti k vojenským akcím ze strany USA a jejich spojenců není situace v Sýrii řešitelná," napsal na facebooku.

Ženíšek jednání Američanů označil za adekvátní reakci. "Podporu akci vyjádřila již Británie, Izrael, stejně tak i Austrálie či Saúdská Arábie. Čekám, že se vyjádří i naše vláda a Evropská unie. Dlouhodobě nesdílím názor, že podporou diktátora v Sýrii můžeme v tomto konkrétním případě něčemu prospět a něco vyřešit," uvedl v tiskovém prohlášení.

"Odvetná reakce USA na chemický útok v Sýrii je přesně ten signál, který bylo nutné vyslat. Válečné zločiny nelze trpět a nevšímat si jich," uvedl na twitteru Gazdík.

Si Ťin-Pching a Donald Trump
Trump poletí do Pekingu, na pozvání prezidenta Číny

Zeman chce před stanoviskem k útoku v Sýrii jeho prošetření
Útok Spojených států v Sýrii byl oprávněný, pokud ze základny, na kterou americké rakety mířily, skutečně byl veden útok chemickými zbraněmi. Okolnosti nasazení chemických zbraní by ale nejprve měla posoudit nezávislá vyšetřovací komise. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to dnes řekl prezident Miloš Zeman.

Prohlásil, že nechce vyjadřovat svůj souhlas nebo nesouhlas s útokem, dokud si nezjistí přesné okolnosti incidentu. Nejdůležitější podle něj nyní je vyšetřit příčinu útoku, kterou bylo použití chemických zbraní v syrské provincii Idlib.

Zeman, který je vstřícný vůči americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi i k ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi, také odmítl, že by si vybíral mezi oběma vůdci světových mocností. Prý stojí na vlastních nohou. Rusko americký útok tvrdě odsoudilo a označilo ho za nepřijatelnou agresi.