„Je dobrým zvykem, že vláda se schází hned, jakmile je jmenována, na svém prvním zasedání. Myslím si, že tato vláda by neměla být výjimkou," uvedl Sobotka. Na první schůzi bude kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL řešit například výměnu šéfa úřadu vlády, harmonogram přípravy programového prohlášení a legislativního plánu vlády.

O důvěru poslanců má kabinet požádat do 30 dnů od svého jmenování. „Myslím si, že není potřeba nezbytně využít celou dobu," řekl Sobotka. Vládě podle něj zabere zhruba dva týdny, než připraví programové prohlášení. O další týden později by mohla předstoupit před Sněmovnu.

Rozhovory s kandidáty na ministry

Prezident Zeman chce Sobotku jmenovat premiérem v pátek. Poté zahájí „kolečko" rozhovorů s kandidáty na ministry. Již dopředu avizoval, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne. Opírá se přitom o posudek Ústavu státu a práva Akademie věd z prosince loňského roku.

Sobotka přitom uvedl, že pokud by prezident některého z kandidátů odmítl, mohla by na něj být podána kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. Podle budoucího premiéra by prezident, i když byl zvolen v přímé volbě, neměl do složení nového kabinetu zasahovat.