Žena v hidžábu Ayan Jamaal Ahmednuurová si podle exkluzivních informací Deníku podala žádost o azyl koncem roku 2010. V Somálsku, kde žila, byla sexuálně zneužívaná a údajně jí hrozila smrt. „Do Prahy tehdy přicestovala z Moskvy a to bez jediného dokladu,“ řekl Deníku pod podmínkou anonymity úředník odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Na základě čeho tak byla z vlasti prchající Jamaal Ahmednuurové udělena mezinárodní ochrana, když české ministerstvo vnitra nemělo žádnou informaci, podle níž by ženu ztotožnilo? „Úřad vycházel pouze z čestného prohlášení žadatelky,“ dodal důvěryhodný zdroj.

To mimo jiné znamená, že do Česka se minimálně v roce 2010 mohl dostat kdokoli. A jak Deníku potvrdila mluvčí resortu Hana Malá, úřad dále nezjišťuje, kde se cizinci zdržují, získají-li azyl.

Ředitelka Ivanka Kohoutová (v modrém kabátu) se svými studenty a podporovateli.
Somálka prohrála. Zákaz nošení hidžábu nebyl diskriminací, tvrdí soudce

Aféra hidžáb

Případ údajné diskriminace Ayan Jamaal Ahmednuurové se měl odehrát v roce 2013, kdy se dvě somálské ženy ucházely o studium na Střední zdravotnické škole Ruská. Ahmednuurové se nelíbilo, že ve školním řádě je zakázáno nosit pokrývku hlavy, a protože je islámského vyznání a nosí hidžáb, tedy šátek zahalující vlasy, krk a ramena, považovala toto za diskriminační. Jelikož ale podle školy ženy nedoložily potřebné doklady, studentkami se nestaly.

Soud: k diskriminaci nedošlo

„Podle našeho názoru žalobkyně na užívání šátku jako projevu náboženského přesvědčení na půdě školy, která musí zůstat neutrálním prostředím, právo nemá,“ odůvodnil soudce Jan Klášterka.

Potvrdil tak verdikt Obvodního soudu pro Prahu 10 z letošního ledna, podle něhož se o diskriminaci ani jednat nemohlo, neboť Jamaal (27) se ani studentkou zdravotní školy nestala. Soudce dodal, že nepovolení výjimky ze školního řádu není diskriminací na základě náboženského vyznání.

Lidé čekají v sídle Obvodního soudu pro Prahu 10, který 27. ledna zamítl žalobu somálské studentky na Střední zdravotnickou školu.
Žalobu muslimské studentky na školu kvůli hidžábu soud zamítl

„Opakem diskriminace je stejný přístup ke všem. Žalobkyně se vlastně domáhá ochrany své pozitivní diskriminace,“ podotkl. Právní zástupkyně Somálky Radka Korbelová Dohnalová uvedla, že zváží další právní kroky. „Jsem ráda, že se soud nevyhnul té zásadní otázce, ale jeho závěr rozhodně nesdílím,“ prohlásila.

Kauza s největší pravděpodobností bude pokračovat u Nejvyššího soudu.