VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sommeliér Doležal: V marketech víno nekoupíte

Havlíčkův Brod - Na kontě má více než deset knih o víně a do Havlíčkova Brodu se vrací už pravidelně. Petr Doležal z Nového Bydžova je jedním z předních znalců vína a sommeliérů v Česku.

18.4.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Do obchodní akademie a hotelové školy jezdí předávat své znalosti studentům i dospělým. O víně dokáže mluvit s obrovským zaujetím, a strhne k němu ostatní. Velebí kvalitní vína a člověk má neodolatelnou touhu to kvalitní víno ochutnat. Že v obchodech kupujeme patoky, byť i z českých vinic, mnoho z nás tuší, ale málokomu se naskytne možnost srovnávat. Studentům kurzu se to poštěstilo.

Petr Doležal pracuje v sommeliérské akademii, která získala patronaci francouzského velvyslanectví a usiluje o to, aby její certifikáty byly v zemi vína uznávané. Otevřela také expozici nejvýznamnějších vín světa, k vidění tam bylo třeba víno za milion korun, a nyní na výstavu směřují studenti hotelových škol i veřejnost za 150 exponáty.

Petr Doležal o vínu říká: „Vínem se zapíjí narození člověka, každá významnější událost, a i když zemřete, vezmou pozůstalí do rukou skleničku. Ne nadarmo je v bibli na 160 odkazů na víno.“ Pivo je tradice a klasika, víno je ekvivalentem klidu a požitku. Pojďme do tohoto světa nahlédnout…

Rukama vám prošlo už víc než deset tisíc studentů. Co je učíte?

Naučí se servis vína, dozví se o nejznámějších vínech Evropy, dostanou informace o správnémskladování vína, o náplni práce sommeliéra, naučí se číst z etiket, sestavit vinný lístek, poznávat korky, vybrat správný druh skleničky. Musí zvládnout šíři témat od výroby vína po senzorické určení vína bez degustace. Ukáži jim i vína defektní, aledámjim ochutnat i opravdu kvalitní vína, aby poznali rozdíl. Dokud kvalitu neochutnají, je to jenom teorie.

Může laik poznat kvalitu?

Třeba ve Francii se letos teprve na trh uvádí špičkové víno z roku 2005. S vínem se musí pár let pracovat, takže nedoporučuji kupovat vína v obchodech z roku 2007.Vobchodech se dnes nabízí pouze průměrná vína, přidává se do nich hodně síry, E220, oxid siřičitý. To je neštěstí. Lepší by bylo, kdyby vinaři vyrobili méně, aby víno nestálo třicet korun, ale raději sto padesát a více, ale bylo kvalitní.

Co když vám někdo řekne, že ho minule bolela po víně hlava?

Pak nepil víno. U kvalitnějších vín se oxid siřičitý vůbec nepoužívá, tam se pracuje pouze s přírodním materiálem. Ono kvalitní víno stojí třeba tisíc korun, ale zdá sevámdrahé jen do té doby, než ochutnáte. Pak už se těšíte na druhou skleničku. Ale kupovat jedenáctiprocentní vodynemávůbec cenu.

Máte nějakého studenta, který vám v poslední době udělal opravdu radost?

Čas od času se někdo hlásí, poděkuje za to, co jsme ho naučili, že semuto teď hodí, někdo napíše z Francie. Radost mám teď ale z Marka Lorence z Poličky, který loni ve čtrnácti letech vyhrál sommeliérskou soutěž. Sám se na ni připravil, a ačkoli nikdo nepočítal s tím, že vyhraje, stalo se.Vtěch letech zvládl náročnou otázku burgundských vín, takže pak jsme ho za odměnuvzali na návštěvu k francouzskému velvyslanci.Máto prostě v sobě. Lidé se mohou teorii a mechanické věci naučit, ale pokud nemají víno v srdci, je to znát.

Znáte tajemství úspěchu francouzských vinařů?

Všechno se to odvíjí od jediného slovíčka terroir (ve fr. zem, kraj, půda). Francouzi totiž zjistili, že réva musí mít naprosto konkrétní podmínky, aby dala to nejlepší víno, a že na malémkousku země může vedle sebe vyrůstat víno za tisíce i za pár korun. Réva potřebuje déšť, sluníčko, drenáž, hodně štěrku a málo úrodnou půdu! Když totiž zasadíte révu do slabé země, je rostlina nucená jít kořenem do hloubky třeba patnácti metrů a hledat vodu. Proto propátrá obrovský objem půdy a z něj si vytahá živiny. Kde se víno hnojí, réva mámělké kořeny a používá jen zlomek toho, co její kolegyně ve Francii. Takže ve Francii najdete vinici, kde je víno za sto tisíc korun a metr dál může stát už jen tisíc.

Co považujete v oblasti za výstřednost a co vás štve?

Vadí mi třeba taková ta mistrovství v otevírání šampaňského vína, kdy se uráží hrdla klíče.Dá to příliš mnoho práce, než to víno v Champagne vznikne, tohle si nezaslouží. Vadí mi i koupání se ve víně, což je teď móda v Japonsku a Číně. A pak se setkávám s lidmi, kteří přišli k penězům, kupují si skutečně drahá vína a pijí je s colou. Chtějí jen ukázat, že na ně mají.

Jak si tedy víno správně vychutnat?

Je nutné mít vhodnou skleničku, udělat atmosféru, pít víno správně vychlazené a při vhodném světle. Lidé dělají chybu hlavně v tom, že na víno mají čas od do. U vína nelze pospíchat. Sommeliér vám o něm popovídá, vhodně naservíruje, a vy si pak u vína užijete klid a pohodu. Nejhorší je, kdyžvám číšník nabídne víno stylem: červené, nebo bílé?!

Autor: Hana Tonarová, DiS.

18.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Internet, ilustrační foto
5

Sociální sítě budoucnosti? Hodně obrázků, málo textu

Martin Kratochvíl.
1

Týdenní zkrat: Eutanazie nebude

Šéf znojemský záchranky Růžička: Budu pracovat dál jako řadový lékař

/ROZHOVOR/ Ve funkci vedoucího lékaře znojemského Územního oddělení Znojmo Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje skončil k poslednímu dubnu doktor Arnošt Růžička.

Pavlásek se vrací na dvorce: Rád bych v Ostravě nastartoval sezonu

/ROZHOVOR/ Po konci Berdycha se Štěpánkem by měl být jednou z hlavních opor daviscupového týmu. Dvaadvacetiletý český tenista Adam Pavlásek doléčil zraněné zápěstí a doma se připravuje na prestižní challenger Prosperita Open v Ostravě, který začne hlavní soutěží v pondělí.

Vzkaz Česku? Jednání na vlastní pěst je jen iluzí, upozornil Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil dnešní mimořádný summit Evropské unie kvůli schválení tzv. vodítek pro brexit za nejdůležitější v jeho dosavadním životě. Samotné schvalování trvalo jen čtyři minuty.

Proti drůbeží farmě v Nemanicích bojují místní občané i Němci

Proti výstavbě farmy na vykrmování brojlerů v Nemanicích stojí politici, občanská sdružení i samotní občané.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies