Vinu odmítli dříve i ostatní kromě podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, která se jako jediná přiznala ke korupci.

„Odmítám, že bych byl členem organizované skupiny," řekl Kovanda. Počáteční dokumentace k zakázce byla podle něj zcela v pořádku. Otázky soudce Roberta Pacovského směřovaly zejména na schůzky se Salačovou. Kovanda odmítl, že by jí předával nějakou hotovost v souvislosti s opravou školy. Obžaloba pro Salačovou navrhuje za její přiznání pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Firmy dělaly křoví

Salačová již dříve policii a soudu popsala, jak se údajně ovlivňovaly zakázky na opravu gymnázia a zámku Buštěhrad. Vítěz soutěže byl prý předem domluvený a ostatní firmy dělaly v tendru „křoví", aby vypadal navenek podle pravidel. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří shodně obvinění odmítají, se snaží Salačovou znevěrohodnit.

Podle žalobce Petra Jiráta byla organizátorem manipulací někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, manažer ve stejné nemocnici a exposlanec Petr Kott. Rath údajně o všem věděl a dostával podíly z údajných úplatků. Salačová s Kovandou dali podle obžaloby Pancové s Kottem 2,8 milionu korun za upravenou obchodní soutěž. Podíl 200.000 korun dostala údajně také slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která hostivický tendr pořádala za společnost Erinyes. Ze zakázky za zhruba 30 milionů korun měla firma Pohl podle Jiráta čistý zisk 1,3 milionu.

Odposlechy

Obžaloba se kromě stavebnictví týká také zdravotnických zakázek na rekonstrukce a technologické dodávky pro několik krajských nemocnic. Kromě doznání Salačové jsou hlavním pilířem obžaloby odposlechy, které má soud v plánu přehrát v následujících týdnech.

Kriminalisté Ratha zadrželi loni v polovině května po schůzce s Kottem a Pancovou v jejich domě v Rudné u Prahy. Podle spisu ho policie přistihla s krabicí na láhve vína, ve které bylo sedm milionů korun coby údajný úplatek. Rath popírá, že by někdy přijal nebo dal úplatek. Když viděl po zatčení v krabici bankovky, byl podle svých slov v šoku.

Pancová, Kott a Rath jsou jako jediní stále ve vazbě. Rathovi hrozí ze všech obviněných nejvyšší trest, až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.