Soudce Robert Pacovský rozhodl o odročení na 13. červenec. Vyhověl žádosti nové Rathovy advokátky Marcely Ondřejové, v minulém týdnu ustanovené soudem jako obhájkyně ex offo neboli z moci úřední poté, co Rath vypověděl plné moci svým dosavadním obhájcům a trval na tom, že ho má na základě podepsané plné moci zastupovat strýc předsedy senátu Michal Pacovský. Ten však práci na končícím případu odmítl s argumentem, že při jednání měl za to, že se jedná o jinou kauzu.

Nová obhájkyně, která s případem v minulosti neměla nic společného a okolnosti kauzy s původně 11 obžalovanými mohla znát pouze z médií, požádala o delší lhůtu na prostudování spisu. Očekává se, že po dohodě s klientem pronese závěrečnou řeč.

Pročítání spisu

Předtím ale musí pročíst celý spis čítající 31 tisíc stran (k čemuž ještě náleží další tisíce stran příloha a záznamy odposlechů v trvání šesti desítek hodin). Listovat fascikly přitom může pouze u soudu v běžné pracovní době; není přípustné půjčit si část materiálů prohlédnutí domů. Bylo tedy od počátku zřejmé, že do termínu původně stanoveného na 2. červen se nemá šanci připravit.

Zda bude ve prospěch Ratha argumentovat v jednací síni skutečně Ondřejová, ale vůbec nemusí být jisté. Pokud by si Rath přivedl k soudu jiného obhájce vybaveného plnou mocí (ať už z tandemu svých dosavadních advokátů Adam Černý – Roman Jelínek, nebo i někoho dalšího, který by pak ale opět potřeboval lhůtu na seznámení se spisem), bude mít přednost před obhájkyní ustanovenou soudem.

Pokud by Rath chtěl zdržovat obstrukcemi, jak se na jeho adresu opakovaně vyjádřil státní zástupce Petr Jirát, má nyní možnost počkat do zmiňovaného 13. července, představit pak svého zbrusu nového advokáta a žádat pro něj stejné dva měsíce na seznámení se spisem, jako dostává od soudu Ondřejová. Přímo odmítnout přiděleného obhájce ale obžalovaný nemůže.

Jde o roky svobody i hodně majetku
Hlavní líčení se táhne již od počátku předloňského srpna. Devět z 11 obžalovaných (všichni až na jedinou výjimku vinu odmítají) vyslechlo verdikt na počátku dubna. Podle nepravomocného rozsudku, proti němuž se lze odvolat, byla vina prokázána ve všech případech; padly tresty od podmínek po odnětí svobody v trvání 7,5 roku plus propadnutí části majetku.
Nyní stojí před soudem již jen někdejší hejtman David Rath a Lucia Novanská z firmy, která pro hejtmanství zajišťovala výběrová řízení. Pro Ratha navrhuje žalobce Petr Jirát nejméně devět let za mřížemi a propadnutí veškerého majetku; v případě Novanské by si státní zástupce představoval pěti až šestileté vězení a milion korun pokuty.
Podle trestního zákoníku Rathovi v případě uznání viny hrozí až 12 let vězení a Novanské 10 roků pobytu za mřížemi.