Státní zástupce Jakub Kubias v páteční v závěrečné řeči navrhl posuzovat jednání obžalovaného podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu ve stadiu pokusu, kde je sazba od tří do dvanácti let vězení. Soud se k tomuto přiklonil.

Žalobce navrhoval čtyřleté vězení, obhajoba zproštění obžaloby, případně podmíněný trest. Sám Silovský v závěrečné řeči vyjádřil lítost nad tím, že chtěl odjet do Sýrie. "Já jsem jen chtěl říci, že lituji toho, že jsem se pokusil odjet do Sýrie, znovu už bych se o to nepokoušel," pronesl.

Podle předsedy senátu Martina Kantora se však podařilo prokázat, že Silovský skutečně trestný čin spáchal. "Pro soud zásadní a také jediný přímý důkaz je výpověď obžalovaného," konstatoval. "Obžalovaný popsal všechny okolnosti. Uvedl, že se v Sýrii chtěl po výcviku v táboře Islámského státu zapojit do bojových akcí organizace a usmrcovat bojovníky," doplnil Kantor.

Při rozhodování o výši trestu hrály roli také znalecké posudky. Odborníci shodně uvedli, že Silovský trpí schizoidní poruchou osobnosti. V době, kdy odjel do Turecka, byly jeho ovládací schopnosti sníženy až z 85 procent. 

Dvaadvacetiletý muž ze Spáleného Poříčí měl být zařazen do věznice s ostrahou, soud jej však poslal do nejmírnějšího typu věznice s dohledem.

Měl by se léčit

V prvních dvou dnech jednání soud před dvěma týdny provedl všechny dosud navržené důkazy - vyslechl Silovského, jeho matku, znalce z oboru psychologie a psychiatrie a kybernetiky a shrnul listinné důkazy. Promítl rovněž propagandistická a náborová videa islamistů, která měl Silovský stažená v mobilu.

Psychiatr Vlastimil Tichý uvedl, že Silovský podle něj netrpí duševní poruchou, lékař u něj nezjistil ani závislost na alkoholu či jiné návykové látce. „Nacházíme však poruchu osobnosti, která je schizoidní, nevyzrálá. On má svůj svět," řekl Tichý. V době, kdy Silovský odletěl do Turecka, byly jeho ovládací schopnosti sníženy o 80 až 85 procent. Psychiatr proto navrhl ambulantní psychiatrickou léčbu. (bližší informace si přečtete zde.)

Vydal se do Sýrie

Silovský se loni rozhodl, že se vydá do Sýrie a bude bojovat za Islámský stát. Čtvrtého února v 15.10 hodin odlétal z Letiště Václava Havla v Praze a v 18.50 byl v tureckém Istanbulu. Odsud se měl dalším letadlem ve 21.55 vydat do tureckého města Gaziantep, kam měl zakoupenou letenku.

Z Gaziantepu chtěl jet autem na tureckosyrské hranice. „Chtěl jsem se dostat do Džarábulusu. Zjistil jsem si, že tam vládne Islámský stát, tam jsem se k němu chtěl přidat," vypověděl muž před soudem. Jeho cestu ale zhatili policisté už v Istanbulu, kteří ho druhý den deportovali zpěti do Čech. (bližší informace se dočtete zde.)

V červenci soud vyhověl návrhu státního zástupce a mladého muže vzal do vazby, kde je doposud.

Soud se při svém rozhodování zabýval mimo jiné otázkou, s jakou pravděpodobností by se Silovskému mohl podařit celý jeho záměr. "Že by tam přijel a řekl, chci se k vám přidat, oni by ho poté podrobili výcviku a šel do bitvy? Mohli by ho spíše považovat za špiona, obzvlášť když je ze střední Evropy," zamýšlel se soudce.