Mladík jako svědek a oběť v jedné osobě vypovídal v případu dvou mužů obžalovaných z krvavého incidentu, k němuž došlo v lednu loňského roku na opavském hřbitově.

Sopúcha, který v té době pracoval u pohřební služby, postřelil Tomáš Kukol (38 let), jenž ho podezíral z okradení svého mrtvého otce.

Msta

Přestože Sopúch již dříve obvinění opakovaně odmítl, Kukol se vloni 27. ledna v doprovodu kamaráda Hynka Ignáta (40 let) vydal na opavský hřbitov, aby si s ním vše vyříkal. Při následném incidentu několikrát zmáčkl spoušť pistole. Prostřelil mu obě nohy. Naštěstí mu nezpůsobil vážnější zranění. Kukol a Ignát jsou obžalováni z vydírání. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

„S tím obviněním, že jsem někoho okradl, přišla příbuzná pana Kukola. Byla za mým šéfem, že se ztratily peníze. Mě obvinila, že jsem je vzal. Nikomu jsem nikdy nic nevzal. Hodně mi to ale ublížilo. Psaly se o mně moc škaredé věci. Že jsem zloděj, kriminálník, hraji na automatech a nevím, co ještě všechno dalšího. Nic z toho není pravda,“ prohlásil Sopúch, podle kterého se mu vloni v lednu zcela změnil život.

„Do té doby jsem vedl normální spokojený rodinný život. A najednou bylo vše vzhůru nohama,“ řekl Sopúch, který po prvotním obvinění z krádeže sám zašel na policii, aby mu poradili, co má dělat. „Řekli, ať na tu paní podám trestní oznámení. Ale to jsem nechtěl. Stále jsem věřil, že se ty peníze někde najdou a ta rodina se mi přijde omluvit,“ uvedl dnes již bývalý pohřebák.

Ozbrojená návštěva

Místo omluvy se však dočkal nečekané návštěvy v podobě ozbrojeného Kukola, ovlivněného léky, a notně opilého Ignáta.

„Dva muži přistoupili k autu, kterým jsem s kolegou přijel. Jeden vytáhl zbraň a volali, abych vylezl ven. Pan Kukol říkal, že chce vrátit nějaké peníze, které jsem měl ukrást u jeho otce. Odpověděl jsem, že jsem žádné peníze nevzal. Chtěl, abych s nimi někam odjel, což jsem odmítl. Ten druhý muž – pan Ignát – přišel ke mně zezadu a spoutal mě. Pak mě shodili,“ vzpomínal Sopúch. Když ležel tváří k zemi a se spoutanýma rukama vzadu, zasáhla jej kulka.

„Nevím, kolik bylo těch výstřelů, slyšel jsem jich asi pět, do noh mě zasáhli dvakrát,“ dodal Sopúch, kterému se podařilo utéct do nedaleké budovy. Nakonec sám Kukol, který si zřejmě uvědomil, co udělal, zavolal záchranáře.

Mohlo to být horší

Sopúch naštěstí vyvázl bez vážnějších zranění. „Mohlo to dopadnout daleko hůře. Ale stále to není v pořádku. Když jsem u pohřební služby nosil dolů těla, byla to pro mě velká námaha. V noci jsem se budil, měl jsem křeče. Ty mívám i teď při větší zátěži,“ řekl Sopúch, který se podle svých slov snaží na celou událost zapomenout. „Pokouším se to dostat z hlavy. Ale nejde to tak rychle, jak jsem čekal. Navíc teď, když je ten soud, se mi to znovu intenzivně vrací,“ uzavřel Sopúch.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje dalšími výslechy. Zda padne rozsudek, není jasné. Obhajoba totiž ve středu navrhla předvolání nových svědků. Oba obžalovaní během svých výpovědí uvedli, že se na samotný incident příliš nepamatují. Kukol to zdůvodnil vlivem léků, Ignát svou opilostí.

Úterý, 18. ledna

Jeden obžalovaný pod vlivem léků, druhý pod vlivem alkoholu. Takový začátek mělo v úterý u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení v případu střelby na opavském hřbitově, při které byl v lednu loňského roku zraněn zaměstnanec zdejší pohřební služby.

Na lavici obžalovaných usedli Tomáš Kukol (38) a jeho kamarád Hynek Ignát (40). Oba podle státní zástupkyně napadli na hřibově pětadvacetiletého muže. Ten měl údajně okrást Kukolova mrtvého otce. Pohřebák to ale odmítl. Při následné potyčce Kukol domnělému zloději prostřelil obě nohy.

Krátce po zahájení procesu Kukol prohlásil, že si téměř na nic nepamatuje. Prý se tehdy předávkoval silnými léky, které bral na bolest. Vzápětí dodal, že si stejné medikamenty vzal i nyní, v den soudního procesu.

Ignát zase uvedl, že byl v době činu totálně opilý. Řekl, že vlastně pije pořád. Soudci poté oznámil, že si dal alkohol i před hlavním líčením.

Msta

Osudného dne se Kukol a Ignátem vydali na hřbitov. Pracovníka pohřební služby chtěli donutit k tomu, aby se přiznal ke krádeži několika desítek tisíc korun. Peníze měl vzít, když byl v bytě mrtvého Kukolova otce. Dvojice měla pistoli, pouta a slzotvorný sprej. Při potyčce Kukol několikrát vystřelil. Muži prostřelil obě nohy. Jen shodou okolností nedošlo k vážnějšímu poranění.

„Já osobně si pamatuji jen to, jak mi zavolala sestra, že otec zemřel. V té době jsem byl předávkovaný léky, které beru na bolesti páteře. Od té doby si nepamatuji téměř nic. Až to, jak mě zatkla policie,“ prohlásil Kukol, který si podle svých slov pamatuje zhruba deset procent toho, co se v následujících dnech po otcově smrti stalo.

Jeho verzi již dříve pro Deník potvrdila i jeho sestra. „Nejedl, nespal. Plakal a jen kouřil. Nevnímal ani své děti, prostě byl úplně mimo,“ uvedla nedlouho po činu jeho sestra, která střelbu na hřbitově označila za nešťastnou náhodu.

Piju

Ještě větší pozdvižení vyvolal v úterý druhý obžalovaný – Hynek Ignát.

„Já dost piju. Piju vlastně každý den, mám už takový zvyk,“ začal svou výpověď. Vzápětí se přiznal, že si něco dal i před soudním procesem. „Ráno jsem něco měl. Ale jen pivo a štamprli. Já bez toho nevydržím. Po ránu se třesu. Jinak to nešlo,“ řekl Ignát, který v průběhu výslechu s vážnou tváří prohlásil, že se do problémů dostal kvůli zavřené hospodě.

Když se na něj soudce a členové trestního senátu nechápavě podívali, vše jim vysvětlil. Uvedl, že když se ocitl u hřbitova, nejprve zamířil do nedaleké hospody „Šel jsem do té hospody. Chtěl jsem se napít. Měli mít otevřeno od jedenácti. Ale přestože bylo jedenáct, našel jsem zavřené dveře. Bušil jsem do nich, ale nic. Kdyby měli otevřeno, šel bych dovnitř a nic by se nestalo. Škoda…,“ posteskl si Ignát.

Známý

Soudu poté částečně popsal, co se dělo na samotném hřbitově. Nejprve zdůraznil, že byl opilý a po celou dobu držel v ruce flašku rumu. Teprve na místě zjistil, že údajný zloděj je jeho kamarád. „Říkal jsem mu, proč okrádá mrtvé, že se známe, že spolu chlastáme, chodíme do hospody a hrajeme šipky. On odpověděl, že nic nevzal,“ řekl Ignát. Když prý v Kukolových rukou uviděl pistoli, myslel, že je to plynová zbraň. Na další průběh si již moc nepamatoval.

Když se ho státní žalobkyně zeptala, zda si ještě na něco dokáže vzpomenout, jen podrážděně odvětil: „Byl jsem opilý a nic si nepamatuji. Vy jste nikdy nebyla tak opilá, že jste si nic nepamatovala?“

Hlavní líčení v následujících dnech bude pokračovat výslechem svědků a znalců. Zda ještě tento týden padne rozsudek, není jasné. Kukol a Ignát jsou obžalováni z vydírání. Hrozí jim pět až dvanáct let vězení.